pes

M. Hojsík: Pes nepatrí na reťaz, teraz musíme riešiť týranie a množiarne

Národná rada SR sa v stredu zaoberala zmenou legislatívy v súvislosti s chovom a držaním psov. Schválenie predloženého zákona považuje europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík za dobrú správu. Upozorňuje ale, že je potrebné sústrediť sa aj na vymáhanie prijatých zákonov a urgentne riešiť problém nelegálnych množiarní. 

Aj keď to môže znieť ako málo, je to pozitívna správa. Ukazuje nám to, že boj za ochranu zvierat je ťažký a zdĺhavý proces. Klobúk dole pred neutíchajúcou snahou zo strany aktivistov a aktivistiek, vďaka ktorým sa vyzbieralo skoro 100 000 podpisov a nemalou čiastkou prispeli k súčasným zmenám. Prečo je to dôležité? Pokiaľ sú psy celý deň pripútané na reťazi, trpia strachom a osamelosťou, to ich robí agresívnymi a nebezpečnými pre svoje okolie. Uvedený zákon je krokom vpred,“ uviedol europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Zákaz držania psov na reťazi je však len prvým krokom, pretože tie najzávažnejšie problémy týrania a množenia zvierat štát nerieši. V Európe spolu s Rumunskom patríme k tým nechválne známym krajinám, v ktorých je situácia s množiarňami najhoršia. Doterajšie vlády tento problém ignorovali až prerástol do neudržateľných rozmerov,“ upozornil europoslanec Hojsík.

Ročne sa zo Slovenska vyvezie zhruba 100 000 šteniat. Tie, ktoré sa nepredajú, skončia pohodené na okraji miest a obcí, alebo sú utratené. Tieto hrozivé čísla z nás robia jedného z najväčších exportérov v Európe. Slovenské množiarne patria k nočnej more ochranárov zvierat z celej Európy. Žiaľ, ide o dobrý biznis, kde zárobky jednej skupiny môžu dosiahnuť až šesťciferné čísla, ide o biznis s krutosťou,“ opísal situáciu podpredseda PS Hojsík.

Viac..  Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

V Európskom parlamente sa tejto situácii venujem, presadil som rezolúciu proti krutosti, súčasne na problém množenia a obchodovania poukazujem spolu s krajinami ako Nemecko a Francúzsko. Slovensko si musí spraviť domácu úlohu a prijať legislatívu a kroky, ktoré mu umožnia bojovať s týmto problémom,“ vysvetlil europoslanec Hojsík, ktorý sedí vo frakcii európskych liberálov.

Čo sa týka týrania, potrebujeme navýšiť kapacity a trénovať ako políciu, tak prokuratúru a súdy. Polícia ročne vyšetrí 40 trestných činov týrania zvierat, objasní približne polovicu. To je veľmi málo. Podobne ako pri aktuálnej legislatíve ide o to, či sme a budeme schopní zákony vymáhať. Papier znesie veľa, my potrebujeme urgentne riešiť situáciu v teréne a aktívne vymáhať dodržiavanie zákonov,“ uzavrel progresívec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices