hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

M. Hojsík: Parlament odhlasoval krok ku demokratickejšej únii, na ťahu je teraz slovenské MŽP

Európsky parlament veľkou väčšinou podporil legislatívu k Aarhuskému dohovoru OSN o prístupe k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovaní a prístupe k právnej ochrane v záležitostiach životného prostredia. Rokovania za liberálnu frakciu viedol a do úspešného konca dotiahol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovensko (PS) Martin Hojsík. Jeho prioritou bolo presadenie posilnenia ochrany zdravia a životného prostredia a súčasne posilnenie demokratického charakteru Európskej únie.

„Úspešné hlasovanie v Európskom parlamente je pre mňa odmenou za veľa odrobenej práce, čo je ale dôležitejšie, je ďalším krokom k posilneniu demokratického charakteru Európskej únie a účinnejšiemu boju za ochranu životného prostredia. Potrebujeme dosiahnuť, aby rozhodnutia Európskej komisie boli vždy v súlade s európskymi zákonmi a súčasne, aby verejnosť mala možnosť odvolať sa proti rozhodnutiam Európskej komisie. Európske inštitúcie musia byť zodpovedné za svoje rozhodnutia z hľadiska životného prostredia, reagoval na úspech v Európskom parlamente europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

„Príroda, voda, či ryby, ktoré v nej plávu, sa nemôžu samy brániť pred súdom. Túto úlohu za ne preberá občianska spoločnosť. Aby jej to bolo umožnené robiť, musí Európska únia plne prijať odporúčania Aarhuského dohovoru, ku ktorému sa sama zaviazala. Občania a občianky únie tak dostanú do rúk veľmi silný nástroj na boj za ochranu ich zdravia a životného prostredia,“ vysvetlil Hojsík.

Čo to bude znamenať v praxi? Občania a občianky únie budú napríklad vedieť zastaviť škodlivé rozhodnutie už na európskej úrovni a nebudú musieť čakať na to, kým ich prevezmú členské krajiny. To výrazne skráti čas a možné škody. A napríklad budú môcť zastaviť aj financovanie projektov, ktoré škodia zdraviu a životnému prostrediu,“ doplnil Martin Hojsík. 

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

„Teraz je na ťahu Rada, a teda členské štáty, ktoré v tomto momente finalizujú svoju pozíciu. Dôležitý bude aj postoj Slovenska. Chcem, aby Slovensko súhlasilo a podporilo demokratickejšiu a transparentnejšiu Európu a podporilo pozíciu parlamentu. Verím a dúfam, že minister Budaj a ministerstvo životného prostredia postoje parlamentu na európskej úrovni jasne podporia. Ich aktuálnu pozíciu však zatiaľ nepoznáme, verím, že ju čoskoro zverejnia. Je to dôležité aj z hľadiska tlaku na ostatné krajiny,“ uzavrel europoslanec za PS Hojsík.

Európsky parlament podporil návrh za liberálnu frakciu vyrokovaný Martinom Hojsíkom (PS) v pomere 553 hlasov za, 62 proti and 78 sa zdržalo. Vyjednávania s Komisiou a Radou začnú v júli. Očakáva sa, že Rada svoju pozíciu prijme 2. júla.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska komisia

Dohoda o Aarhuskom dohovore: EK víta verejnú kontrolu aktov týkajúcich sa životného prostredia

Komisia víta predbežnú politickú dohodu, ktorú sa podarilo dosiahnuť medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi …

Consent choices