Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Členské štáty sa dohodli na posilnení úlohy Európskej agentúry pre lieky

Členské štáty Európskej únie (EÚ) sa v utorok dohodli na posilnení úlohy Európskej liekovej agentúry (EMA) s cieľom zlepšiť jej pripravenosť na krízy v oblasti liekov a zdravotníckych pomôcok. Rada EÚ o tom informovala v tlačovej správe.

„Aj keď si COVID-19 stále vyberá svoju daň, musíme byť lepšie pripravení na chvíľu, keď dôjde k ďalšej zdravotnej kríze. Pri tom bude hrať kľúčovú úlohu silnejšia Európska agentúra pre lieky. Pomôže nám predchádzať nedostatku kritických liekov a zdravotníckych pomôcok a rýchlejšie vyvíjať lieky na boj proti každej chorobe spôsobujúcej krízu,“ uviedla portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Členské štáty sa dohodli, že prenosy osobných údajov v rámci nového mandátu EMA budú podliehať pravidlám EÚ, akým je Všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR). Ďalšie zmeny sa týkajú zloženia a fungovania osobitnej skupiny pre mimoriadne situácie, najmä jej poradnej úlohy, pokiaľ ide o vývoj klinického skúšania liekov určených na riešenie mimoriadnej situácie v oblasti zdravia.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Návrhy pravidiel na posilnenie mandátu EMA sú súčasťou širšieho balíka týkajúceho sa európskej zdravotnej únie. Ten zahŕňa aj posilnený mandát pre Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb a návrh právneho predpisu o cezhraničných ohrozeniach zdravia. Všetky tri návrhy predložila Európska komisia 11. novembra 2020.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices