Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dezinfekčné roboty od Európskej komisie do štyroch slovenských nemocníc

Štyri nemocnice na Slovensku dostali roboty, ktoré zakúpila Európska komisia na dezinfekciu nemocničných miestností, čo prispeje k zmierneniu a zabráneniu šírenia koronavírusu.

Nemocnice v Nitre, Prešove, Trenčíne a Banskej Bystrici tak budú môžu využívať schopnosti týchto robotov vydezinfikovať nemocničnú miestnosť štandardnej veľkosti za 15 minút použitím ultrafialového svetla a dezinfikovať viac ako 18 izieb na jedno nabitie. Tieto roboty už dostalo alebo čoskoro dostane po vyjadrení záujmu aj 22 ďalších členských štátov.

Cieľom je zabezpečiť sterilné prostredie v nemocniciach bez toho, aby bol personál vystavený zbytočnému riziku. Keďže ide skôr o fyzikálny proces než o proces používajúci chemické dezinfekčné prostriedky, je pre nemocničných pracovníkov bezpečnejší, pretože už nemusia manipulovať s jedovatými, nebezpečnými alebo žieravými chemikáliami, či ich prepravovať alebo skladovať. Upratovací personál ovláda robota diaľkovo prostredníctvom mobilnej aplikácie a dezinfekcia sa začína zvonka miestnosti, takže počas nej nie je v danej miestnosti prítomný žiadny zdravotnícky pracovník.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Zariadenia dodávané dánskou spoločnosťou UVD Robots, ktorá vyhrala núdzové verejné obstarávanie, sú súčasťou úsilia Komisie poskytnúť členským štátom užitočné a potrebné vybavenie na zvládnutie boja proti pandémii. Celkovo je z nástroja núdzovej podpory k dispozícii 12 miliónov eur na nákup 200 robotov.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices