Sliepky vo voľnom výbehu. PHOTO: Humánny pokrok

Európska komisia rozhodla: Klietky v EÚ musia skončiť

Európska komisia v stredu oznámila, že vyhovie požiadavkám Európskej občianskej iniciatívy Koniec doby klietkovej, ktorej cieľom je zakázať klietkový chov sliepok, králikov, teliat, husí, kačíc, prasníc a prepelíc. Komisia podporila aj všetky kľúčové body, vrátane požiadavky na finančnú podporu na prestavbu chovov a takisto na reguláciu dovozu produktov z klietkového chovu do EÚ. Tým začína legislatívny proces, na ktorého konci by mala byť Európska únia bez klietok. Legislatívny proces sa začne do konca roku 2023 a platnosť zákazu klietkového chovu by mala začať od roku 2027.

Prerokovanie Európskej občianskej iniciatívy Koniec doby klietkovej nastalo po úspešnom hlasovaní v Európskom parlamente, ktoré sa uskutočnilo na začiatku tohto mesiaca a v ktorom svoju podporu vyjadrilo viac ako 500 poslancov a poslankýň. Iniciatíva Koniec doby klietkovej ešte pred tým získala podporu viac ako 1,4 milióna ľudí z celej EÚ. Viac ako 30 000 podpisov z toho sa podarilo vyzbierať slovenským organizáciám na ochranu zvierat, Sloboda zvierat a Humánny pokrok.

Vďaka zákazu nebude musieť viac ako 300 miliónov zvierat ročne stráviť a trpieť celý svoj život v klietke. „Je to historický a prevratný krok Európskej komisie, ktorá sa rozhodla chrániť zvieratá v chovoch v EÚ a ukončí konečne barbarské držanie zvierat v klietkach. Žiadne zviera by totiž nemalo žiť v malej stiesnenej klietke. Je to zároveň jasným signálom, že v Európskej únii kruté klietky nemajú svoje miesto,“ dodáva Martin Smrek z organizácie na ochranu zvierat Humánny pokrok.

Zvieratá v klietkovom chove prežijú celý svoj život zatvorené v malých špinavých klietkach. Tieto klietky poskytujú zvieratám obvykle životný priestor sotva väčší než je telo samotných zvierat. Napríklad sliepka má životný priestor iba o veľkosti rozmerov hárku papiera formátu A4. Tento priestor jej neumožní ani si roztiahnuť krídla alebo sa slobodne pohybovať. Králik v klietkovom chove sa bežne nemôže ani natiahnuť alebo spraviť jediný skok. Prasnice prežijú väčšinu roka v klietke, v ktorej sa nemôžu ani otočiť. „Klietkový chov neumožňuje napĺňať základné fyziologické a etologické potreby zvierat. To najmenej, čo môžeme pre tieto zvieratá spraviť, je postaviť klietky raz a navždy mimo zákon,“ dodal Martin Smrek.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

Zákaz klietkového chovu presadili už viaceré krajiny EÚ a zakázali alebo legislatívne regulovali klietkový chov sliepok. Zákazy klietkového chovu sliepok schválili v Česku, Rakúsku, Nemecku, Luxembursku, Valónsku a viacerých štátoch USA. Regulácie klietkového chovu boli nastavené vo Švajčiarsku a Francúzsku. Taktiež Dánsko prisľúbilo, že všetky svoje klietkové chovy prestavia na alternatívne. Zákaz klietkového chovu na Slovensku, a spolu s ním aj šance na schválenie európskeho zákazu, majú ľudia možnosť podporiť podpisom petície za zákaz klietok na stránke Humánneho pokroku v kampani s názvom Zákaz klietok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín: Sliepky sa nemajú chovať v klietkach

Dlhoočakávané vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín jasne konštatuje, že sliepky sa majú chovať …

Consent choices