rada
PHOTO: © European Union

Samit Európskej rady v Bruseli sa venoval migrácii aj Maďarsku

Témami zasadnutia Európskej rady, ktoré sa v dňoch 24. a 25. júna konalo v Bruseli, bola migrácia, ekonomická obnova, kybernetická bezpečnosť a zahraničnopolitické témy. Vyplýva to z Informácie o priebehu a výsledkoch zasadnutia Európskej rady a Eurosamitu v dňoch 24. a 25. júna v Bruseli, ktorú vláda na svojom dnešnom zasadnutí vzala na vedomie.

Prvému dňu samitu dominovali témy multilateralizmu, klímy a spravodlivosti rozdelenia vakcín. Počas rokovania sa členské krajiny vyjadrili za nutnosť zvýšiť tempo očkovania v rámci Európskej únie. „Prekvapivým vývojom bol bez diskusie prijatý text záverov k migrácii. Európska rada potvrdila zameranie sa na externú dimenziu migrácie a rozvoj spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu,“ uvádza sa v správe.

Politici tiež nad rámec pôvodnej agendy otvorili tému prijatého maďarského zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý bol rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. „V emotívnej diskusii veľká väčšina lídrov ostro skritizovala Maďarsko za odklon od hodnôt Únie a uviedla, že ide o porušovanie základných práv a diskrimináciu,“ píše sa v správe.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Lídri sa venovali aj vzťahu Európskej únie (EÚ) a Ruska a prípadným sankciám voči nemu. Lídri prijali aj závery k vzťahom s Tureckom, Bieloruskom, Líbyou, Sahelom a Etiópiou.

Predmetom druhého rokovacieho dňa boli ekonomické témy. „Lídri sa najprv venovali téme hospodárskej obnovy a v diskusii sa sústredili predovšetkým na národné plány obnovy a odolnosti. V prijatých záveroch privítali ratifikáciu Rozhodnutia o vlastných zdrojoch, formálne schválili Hospodárske odporúčania pre eurozónu a vyjadrili očakávania v rýchly pokrok v globálnej reforme dane z príjmu právnických osôb,“ uzatvára správa.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices