Londyn, brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre kombináciu brexitu a pandémie zostali regály niektorých britských supermarketov prázdne

Kombinácia vplyvu brexitu a pandémie ochorenia COVID-19 vedie k tomu, že regály niektorých britských supermarketov zostávajú prázdne. Britské Združenie cestnej diaľkovej dopravy (RHA) tvrdí, že hlavným dôvodom je nedostatok vodičov nákladných áut. Informuje o tom portál euronews.com.

Podľa odhadov má Veľká Británia o 100-tisíc vodičov nákladných áut menej, ako potrebuje. V dôsledku brexitu noví vodiči z Európy už nemôžu tak ľahko prichádzať pracovať do Veľkej Británie ako v minulosti. Mnohí pritom odišli domov počas pandémie a nevrátili sa. Okrem toho v čase, keď v Británii platil lockdown, sa výcvik nových vodičov zastavil.

Výsledkom je to, že veľké maloobchodné reťazce, ako sú Sainsbury’s a Tesco, upozorňujú, že nedokážu udržať zásobovanie všetkých svojich obchodov tak, ako by chceli. „Počet dodávok do ich supermarketov v priebehu týždňa klesol, takže tam, kde možno bolo päť, šesť, sedem dodávok týždenne, ich počet pravdepodobne klesol na štyri alebo päť,“ povedal Bryan Roberts analytik pre maloobchod.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

„Boli by sme radi, keby sa európskym vodičom nákladných áut dovolil návrat. Pridajte ich na zoznam nedostatkových povolaní alebo im dajte krátkodobé víza, aby sem prišli a pracovali,“ uviedol Rod McKenzie zo Združenia cestnej diaľkovej dopravy, ktorý o probléme napísal otvorený list britskej vláde.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

premavka, automobily

Cestní piráti to majú zrátané: Európsky parlament mení pravidlá

Európsky parlament mení pravidlá stíhania cestných pirátov. Strata vodičáku už bude musieť platiť v celej …

Consent choices