Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo 70 % dospelých občanov únie, oznámila EK

Sedemdesiat percent dospelých v Európskej únii (EÚ) dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. V utorok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje portál euronews.com.

EÚ dodržala svoje slovo. Naším cieľom bolo chrániť v júli 70 % dospelých v Európskej únii aspoň jednou vakcínou. Dnes sme tento cieľ dosiahli,“ uviedla von der Leyenová v stanovisku a dodala, že podiel ľudí nad 18 rokov, ktorí sú v bloku úplne zaočkovaní, je momentálne na úrovni 57 %. Tieto čísla podľa jej slov dostávajú Európu medzi svetových lídrov, no v snahách je potrebné pokračovať, pretože delta variant je veľmi nebezpečný.

V Spojených štátoch je úplne zaočkovaných 60 % dospelých, pričom 69 % dostalo aspoň jednu dávku. Veľká Británia hlási 70,5 % úplne zaočkovaných a 88,1 % s aspoň jednou dávkou. Viaceré európske krajiny registrujú v posledných týždňoch nárasty nových prípadov infekcií, no hospitalizácie a úmrtia sa držia pod rekordnými úrovňami z predchádzajúcej vlny, čo odborníci pripisujú aj zaočkovanosti.

Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) informovali, že delta variant je už dominantný v 19 z 28 krajín regiónu, ktoré nahlásili informácie o sekvenovaní. V týchto krajinách delta variant pripadá v priemere na 68,3 % nových prípadov.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v tejto súvislosti upozornil, že pandémiu ešte ani zďaleka nemáme za sebou a „napriek obrovským snahám členských štátov zaočkovať ľudí v regióne, milióny zostávajú nezaočkované a hrozí im, že skončia v nemocnici“. Dobrou správou však podľa neho je, že dáta „jasne ukazujú, že úplné zaočkovanie významne znižuje riziko vážneho ochorenia a smrti“ a ľudia by sa teda mali dať zaočkovať, keď ich pozvú.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices