Poľsko, znak. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

V spore o súdnictvo sa Varšava chce dohodnúť s EÚ, tvrdí premiér Morawiecki

V spore o disciplinárny režim sudcov a ďalšie zmeny v poľskom súdnictve má Varšava záujem o dohodu s Európsku úniou. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki. V podobnom duchu sa už skôr vyjadril aj poľský prezident Andrzej Duda. To by mohlo signalizovať, že poľská vláda pripravuje určité zmeny v spôsobe, akým pristupuje k zmenám v justícii.

Od nástupu k moci v roku 2015 pravicová vláda vďaka reorganizácii justičného systému postupne získavala nové kompetencie vo vzťahu k súdom a menovaniu sudcov. Zmeny narazili na silnú kritiku a varovanie pred sankciami zo strany EÚ, ktorá ich považuje za nedemokratické. Morawiecki v nedeľnom rozhovore pre provládnu televíznu stanicu uviedol, že jeho vláda si váži členstvo v únii a preto chce urovnať vzťahy s Bruselom.

Situácia je zložitá, pretože sme členmi EÚ, chceme byť v EÚ, ťažíme z voľného obchodu, poľské firmy rastú, zamestnanci majú vyššie platy… Preto sa musíme s EÚ nejako dohodnúť,“ povedal premiér. Podľa jeho slov navrhne zmeny v spôsobe disciplinárneho režimu sudcov, čo je v poslednom čase najkontroverznejšia otázka.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Súdny dvor EÚ (ECJ) minulý mesiac rozhodol, že treba zmeniť nové postupy pre disciplinárne konania a okamžite pozastaviť činnosť disciplinárnej komory poľského najvyššieho súdu, pretože podkopáva nezávislosť sudcov a je v rozpore s právom únie. Súd konkrétne upozornil na politický vplyv na menovanie členov disciplinárneho orgánu.

Európska komisia (EK) dala Poľsku čas do 16. augusta, aby konalo v súlade s nariadeniami súdu, inak mu hrozia sankcie. Poľská vláda dlhodobo tvrdí, že za súdnictvo nesie výhradnú zodpovednosť a že poľská ústava stojí nad právom EÚ. Zdá sa ale, že Morawiecki a Duda naznačujú zmenu postoja.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices