priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurofondy pomôžu aj v Zádielskej doline, atrakcie pre turistov za 900-tisíc eur

V Zádielskej doline v Slovenskom krase v obci Zádiel pribudne na budúci rok informačné centrum s múzeom. Zlepšiť tam chcú aj priestor pre organizáciu workshopov a škôl v prírode. Projekt výstavby je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg V-A Slovensko – Maďarsko sumou takmer 692-tisíc eur. Samotná obec prispeje financiami vo výške 233-tisíc eur, ďalších takmer 29-tisíc eur poskytne organizácia Košice Región Turizmus, ktorá dnes o zámere informovala prostredníctvom tlačovej správy.

Počas hlavnej turistickej sezóny je oblasť Zádielskej doliny u turistov obľúbená. Aj napriek absentujúcej turistickej infraštruktúre ju ročne navštívi približne 50-tisíc návštevníkov. Práve plánovaná investícia by mala zlepšiť základnú turistickú infraštruktúru a vytvoriť podmienky pre ďalší rozvoj cestovného ruchu. „Priamo v obci Zádiel, ktorá je vstupnou bránou do Zádielskej doliny, vznikne v zrekonštruovanom objekte nové informačné centrum spojené s múzeom. Vďaka nemu získajú návštevníci všetky dôležité informácie o turistických možnostiach, pamiatkach aj faune a flóre, ktorá je pre túto oblasť charakteristická,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Niektoré z pamiatok budú podľa jeho slov vystavené v muzeálnej časti objektu. „V budúcnosti by mal byť priestor doplnený o možnosť ubytovania aj občerstvenia tak, aby tu návštevníci vedeli stráviť viac ako pár hodín,“ dodal.

Podľa výkonnej riaditeľky Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej patrí Zádielska dolina k najkrajším oblastiam v Slovenskom krase. „Nádherná príroda ponúka výborné možnosti pre skalolezenie, turistiku, stále obľúbenejšiu cyklistiku alebo relax v podobe prechádzky po náučnom chodníku, začínajúcom nad obcou Zádiel, smerujúcom na sever po ceste cez Zádielsku tiesňavu popri toku Blatnického potoka. Aj preto lokalitu, v ktorej je plánovaná infraštruktúrna investícia, vnímame ako miesto s obrovským potenciálom pre ďalší rozvoj turizmu,“ vysvetlila. Zároveň dodala, že nové informačné centrum by mali v blízkej budúcnosti doplniť aj ďalšie atrakcie v podobe rozprávkových bodov na fotenie, takzvaných foto pointov.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Okrem Košického samosprávneho kraja, Košice Región Turizmus a obce Zádiel sa na projekte podieľa aj maďarský partner Alkossunk Várost Alapítványt, ktorý vybuduje pri jazere Rétköz v obci Szabolcsveresmart modernú atrakciu Skyrider. Spoločným prienikom cezhraničnej spolupráce je aj vytvorenie turistickej karty, ktorá by mala motivovať turistov k návšteve oboch regiónov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices