poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia pomáha v boji proti lesným požiarom

Keďže lesné požiare naďalej postihujú rôzne regióny v Stredomorí a na západnom Balkáne, Európska komisia urýchlene mobilizuje podporu, aby pomohla krajinám obmedziť šírenie požiarov a ochrániť životy a živobytie.

Do postihnutých oblastí v Taliansku boli vyslané dve hasičské lietadlá Canadair z Francúzska, ktoré dnes začnú hasiť požiare. Grécku pomáhajú dve hasičské lietadlá z Cypru a okrem nich aj hasičský tím na podporu operácií na mieste. Dva vrtuľníky na podporu operácií v Albánsku budú vyslané z Česka a Holandska. Okrem toho Slovinsko vysiela do Severného Macedónska tím 45 hasičov. Všetka pomoc sa mobilizuje prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ, pričom Komisia spolufinancuje najmenej 75 % nákladov na dopravu.

Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič povedal: „Pracujeme nepretržite, aby sme vyslali pomoc v čase, keď v Európe zúria požiare. Ďakujem Cypru, Česku, Francúzsku, Slovinsku a Holandsku za rýchle nasadenie hasičských lietadiel, vrtuľníkov a tímu hasičov na podporu krajín, ktoré sú ťažko postihnuté lesnými požiarmi. V tomto čase, keď viaceré stredomorské krajiny čelia požiarom, civilná ochrana EÚ zabezpečuje, aby sa naše hasičské nástroje na mieste využívali na maximum. Je to vynikajúci príklad solidarity EÚ v čase núdze.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Tieto nasadenia dopĺňajú hasičské operácie koordinované EÚ, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Turecku, ako od konca júla na Sardínii v Taliansku. Ďalšiu podporu záchranným službám pri koordinácii operácií poskytujú satelitné mapy zo satelitu EÚ Copernicus na riadenie mimoriadnych udalostí.

Koordinačné centrum Európskej únie pre reakcie na núdzové situácie, ktoré funguje nepretržite 24 hodín denne, je v neustálom kontakte s orgánmi civilnej ochrany krajín postihnutých požiarmi s cieľom pozorne monitorovať situáciu a sprostredkovať pomoc EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices