marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo už 20-tisíc ľudí, neľudské tresty musia skončiť

Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo už 20-tisíc ľudí a stále pribúdajú ďalšie, uviedli europoslanci za Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka a Martin Hojsík. „Štát nezmyselne kriminalizuje ľudí za ekvivalent dvoch pohárov vína. Po marihuane pritom siahajú aj chronicky choré pacientky a pacienti s rakovinou či roztrúsenou sklerózou, ktorí len hľadajú účinnú úľavu od bolesti,“ hovorí Šimečka.

Hojsík považuje trestné sadzby za držanie a pestovanie marihuany pre osobnú spotrebu za prehnané, zastaralé a neľudské. „Od začiatku upozorňujeme, že ľudia za marihuanu neraz dostávajú prísnejšie tresty ako vrahovia. To je prípad tisícov Slovákov a Sloveniek vrátane pána Josefa Šípoša, ktorému za výrobu liečivých mastí hrozí vyše 20 rokov väzenia, a na rozhodnutie čaká v cele medzi mafiánmi a násilníkmi.“

Na prípad Josefa Šípoša upozornil jeho 18-ročný syn. V otvorenom liste vyzval politikov, aby nedopustili, že sa ich rodina ocitne bez otca a strechy nad hlavou. „Na súdny proces sme sa prišli pozrieť ako jediní, ale myslím si, že tak mali urobiť aj poslanci NR SR,“ hovorí Šimečka. „Ak vidíte tú bolesť a nespravodlivosť na vlastné oči, pochopíte, že dekriminalizácia marihuany nie je žiadny liberálny výmysel, ale snaha pomôcť konkrétnym ľuďom a rodinám. Súčasný právny stav ľudské životy ničí namiesto toho, aby ich chránil,“ upozorňuje Šimečka.

Hojsík a Šimečka vítajú amnestie, ktoré niektorým odsúdeným udelila prezidentka Zuzana Čaputová, no skutočné riešenie majú podľa nich v rukách poslanci NR SR. „V Progresívnom Slovensku veríme, že komplexné problémy si vyžadujú komplexné riešenia. Dekriminalizáciu marihuany preto považujeme za nevyhnutný prvý krok, ale zároveň presadzujeme zmeny v mládežníckej politike podľa tzv. islandského modelu,“ vysvetľuje Hojsík.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Islandský model spočíva v podpore prevencie, vzdelávania a najmä vo výraznom zvýšení dostupnosti zdravých šporotvých a kultúrnych aktivít pre mladých ľudí. Island po ňom siahol po tom, ako v roku 1998 zistil medzi tínedžermi nadmerne vysokú mieru užívania alkoholu, marihuany a tvrdších drog. Za 18 rokov sa krajine podarilo znížiť mieru požívania alkoholu medzi mladými ľuďmi zo 42 na 5 percent, a mieru užívania marihuany zo 17 na 7 percent.

„Ak chceme zamedziť zneužívaniu drog, musíme si vybrať spôsob, ktorý preukázateľne funguje. A drakonické tresty to očividne nie sú,“ uviedli Hojsík so Šimečkom v spoločnom vyhlásení s tým, že skúsenosť s marihuanou má až tretina mladých ľudí a 10 percent všetkých obyvateľov Slovenska.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Pojednávanie na Okresnom súde v Trnave prinieslo nový rozsudok v tomto skoro 3 roky ťahajúcom …

Consent choices