vlak
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rušňovodiči v Nemecku znovu štrajkujú

Mnohí nemeckí rušňovodiči v pondelok začali znova štrajkovať za lepšie mzdové podmienky. Na druhý štrajk počas augusta vyzval odborový zväz GDL, ktorý sa sporí o mzdy so železničným prepravcom Deutsche Bahn. Strojvodcovia osobných vlakov štrajkujú od pondelka 2:00 do stredy 2:00. Už v sobotu popoludní pritom začali svoj štrajk strojvodcovia nákladných vlakov.

Deutsche Bahn plánuje prevádzkovať asi štvrtinu diaľkových vlakov a pokračovať by podľa očakávaní malo aj zhruba 40 percent regionálnych a miestnych spojov. Súkromných dopravcov, ktorí v Nemecku prevádzkujú niektoré regionálne aj diaľkové spoje, štrajk neovplyvní. Odborári žiadajú zvýšenie platov o 3,2 percenta a jednorazový „koronavírusový bonus“ vo výške 600 eur. GDL sa s Deutsche Bahn okrem iného sporí aj o tom, kedy by malo nastať dané zvýšenie mzdy a na aké obdobie by sa mala vzťahovať dohoda o mzde.

Prepravca v nedeľu oznámil, že je pripravený rokovať o tohtoročnom „koronavírusovom bonuse“ a vyzval GDL, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu. Odborový zväz návrh Deutsche Bahn odmietol ako „ďalšiu dymovú clonu“ a uviedol, že aj tak bude so štrajkom pokračovať. Kritici GDL tvrdia, že významným faktorom sporu je odborová rivalita. GDL, ktorý sa tradične koncentruje okolo strojvodcov, súperí s väčším odborovým zväzom EVG, ktorý zastupuje širší okruh železničných pracovníkov.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

traktor

Farmári dorazili už aj pred Európsky parlament: Prichádzame o živobytie, odkazujú

Vchod do Európskeho parlamentu v Štrasburgu zablokovali farmári svojimi traktormi. Zapálili oheň v sudoch a …

Consent choices