traktor
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Farmári dorazili už aj pred Európsky parlament: Prichádzame o živobytie, odkazujú


Vchod do Európskeho parlamentu v Štrasburgu zablokovali farmári svojimi traktormi. Zapálili oheň v sudoch a nenechali prejsť žiadne auto s europoslancom. Protestujú aj proti prísnym podmienkam zelenej dohody, ktorá im neustále zvyšuje náklady. Priamo v Štrasburgu sa s nimi rozprával Adam Zavřel.

Kým europoslanci vo vnútri budovy riešia otázky poľnohospodárov, mnohí z nich prišli sem pred Európsky parlament do Štrasburgu a zablokovali vchod svojimi traktormi do Európskeho parlamentu. „Nové ekologické pravidlá sú pre nás likvidačné. Na svojich poliach nemôžeme pracovať a pritom sa nám sem vozí obilie z mimo Európy,“ konštatoval jeden z farmárov z Francúzska.

Farmári so svojimi traktormi tak zablokovali po Bruseli aj Európsky parlament v Štrasburgu. Vchody strážili policajti a nastal dopravný kolaps. Ich zhoršujúcu sa situáciu priznáva aj Európska komisia. „Príjmy pre oblasť obilnín sa poľnohospodárom v Európe znížili z 80 na niečo menej ako 60 miliárd eur,“ priznal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Prichádzame o živobytie, hovorí farmár

Protesty nezastavili ani prvotné ústupky, sľúbené dotácie a ani to, že traktory budú môcť používať tú istú naftu ako doteraz. A teda ekologická náhrada pre nich nebude platiť. „Máme jeden európsky trh a v každej krajine platia iné pravidlá. Likvidujeme sa navzájom a prichádzame o živobytie,“ reagoval farmár z Nemecka. Za problém vnímajú aj nariadenie, že pôda sa musí nechať úhorom každé dva roky. A teda namiesto obilnín na nej rastie burina. Pritom podľa ich slov počas tejto povinnej prestávky sa všetko do Európy vozí z druhej strany planéty. „Nikto nechce, aby v dôsledku plnenia nejakých klimatických a iných zelených cieľov poľnohospodári odchádzali od svojej výroby,“ vyjadril sa europoslanec Robert Hajšel (SD). „Tie ciele sú rovnako dôležité pre farmárstvo, aby prežilo. Pretože klimatická kríza sa nebude pýtať, či s ňou súhlasíme alebo nie. Dopadne, a dopadne na tie najzraniteľnejšie sektory,“ uzavrel europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices