bitcoin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Väčšina občanov únie chce, aby kryptomeny regulovali ich národné vlády

Väčšina Európanov chce, aby kryptomeny regulovali ich vlastné vlády. Čoraz viac ľudí by taktiež podporilo vytvorenie národných digitálnych mien s cieľom zaistiť určitú menovú nezávislosť od Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre web euronews.com uskutočnila spoločnosť Redfield & Wilton Strategies.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil od 4. do 10. augusta, odráža názory približne 31-tisíc respondentov v 12 členských štátoch EÚ – Estónsku, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, Lotyšsku, Litve, Holandsku, Poľsku, Portugalsku a Španielsku. Výsledky prichádzajú v období, keď Európska komisia začína zvažovať novú legislatívu s cieľom vytvoriť nový celoeurópsky regulačný rámec pre kryptomeny. Prieskum tiež ukázal, že v súvislosti s kryptomenami je nedostatok znalostí hlavný dôvod, prečo sa ľudia vyhýbajú ich nákupu.

Významná časť občanov v Grécku (61 %), Nemecku (34 %) a Lotyšsku (31 %) sa domnieva, že EÚ a Európska centrálna banka (ECB) príliš zasahujú do hospodárstva ich krajiny. Ako uviedol Dimitar Lilkov, vedecký pracovník z Centra pre európske štúdie, pozostatky krízy spred viac ako dekády „je stále možné cítiť v krajinách ako Grécko a Taliansko“. Väčšina tamojšej populácie je stále presvedčená, že kríza nastala pre zlé rozhodnutia na úrovni EÚ, a nie pre vážne nedostatky v ich bankovom sektore, prudký nárast verejného dlhu a nereformovaný trh práce.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Na druhej strane, respondenti v Litve (41 %), Španielsku (39 %), Portugalsku (36 %) a Estónsku (36 %) uviedli, že ECB zasahuje „v správnom rozsahu“. Čo sa týka otázky, kto by mal byť zodpovedný za finančnú reguláciu, väčšina respondentov (od 49 percent v Maďarsku po 76 percent v Holandsku) sa domnieva, že by mala byť zodpovednosťou ich národnej vlády, nie Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices