korcok
Ivan Korčok počas návštevy Slovinska. PHOTO: FB IK.

Minister I. Korčok na neformálnom stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ v Slovinsku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa 3. septembra 2021 zúčastnil na neformálnom zasadnutí šéfov diplomacií členských štátov Európskej únie, známom aj ako Gymnich, ktoré sa tentokrát konalo v slovinskom Brde pri Kranju. Ministri sa zaoberali predovšetkým situáciou v Afganistane, ako aj vzťahmi EÚ s Čínou. Na záver stretnutia sa uskutočnil pracovný obed s ministrom zahraničných vecí Indie Subrahmanyamom Jaishankarom.

Najdôležitejšou témou zasadnutia bola situácia v Afganistane. Ministri sa zhodli na podpore a spolupráci so susednými krajinami Afganistanu s cieľom umožniť afganským utečencom nájsť bezpečné útočisko v regióne. „Je zrejmé, že po ukončení evakuácií nás čaká mnoho ďalších otázok ohľadom Afganistanu a jeho budúcnosti. Koordinácia so spojencami bude v tejto otázke kľúčová,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Ministri diskutovali aj o smerovaní vzťahov medzi EÚ a Čínou. Zhodli sa, že Čína zostáva pre EÚ strategicky dôležitým partnerom pri hľadaní spoločných riešení mnohých globálnych výziev, ale aj technologickým a ekonomickým konkurentom s ambíciou stať sa svetovým technologickým lídrom, pričom nemožno nevnímať rastúcu systémovú rivalitu.

„Slovensko má záujem o rozvoj pragmatických a vyvážených vzťahov založených na spravodlivom partnerstve. Angažovanosť si však vyžaduje záujem oboch strán a dodržiavanie platných pravidiel. EÚ nemôže upustiť od obhajoby dodržiavania ľudských práv a hodnôt, na ktorých je postavená,“ konštatoval minister Korčok. Zároveň apeloval na potrebu jednoty EÚ, ktorá je základným predpokladom fungujúceho nastavenia vzťahov s Čínou. Podľa ministra „absencia jednotného prístupu oslabuje pozíciu EÚ vo vzťahu k Číne“.

Stretnutie s ministrom zahraničných vecí Indie Subrahmanyamom Jaishankarom potvrdilo obojstranný záujem o rozvoj vzťahov, pričom nadviazalo na úspešný summit EÚ-India, ktorý sa konal v máji tohto roku. Okrem potvrdenia záujmu o obnovenie rokovaní o komplexnej obchodnej dohode sa ministri zaoberali predovšetkým rastúcou dôležitosťou indicko-tichomorského regiónu a spoluprácou EÚ a Indie v tejto oblasti.„EÚ musí venovať indicko-tichomorskému regiónu čoraz väčšiu pozornosť. Rastúci geostrategický a hospodársky význam regiónu i silnejúce geopolitické súperenie má vplyv aj na EÚ a Slovensko,“ zdôraznil minister Korčok.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices