Ilustračné PHOTO: © European Union.

EMA vyhodnocuje dáta o posilňujúcej dávke vakcíny od Pfizer/BioNTech

Európska lieková agentúra (EMA) posudzuje žiadosť o podávanie posilňujúcej tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech po šiestich mesiacoch od druhej dávky u ľudí vo veku od 16 rokov.

Ako informovala, jej Výbor pre lieky na humánne použite (CHMP) urýchlene zhodnotí dáta predložené spoločnosťou, ktorá uvádza na trh očkovaciu látku Comirnaty. Tie budú okrem iného obsahovať výsledky ešte trvajúcej klinickej štúdie, v ktorej približne 300 dospelých so zdravým imunitným systémom dostalo posilňujúcu dávku približne šesť mesiacov po druhej dávke. Výbor následne odporučí, či je vhodné aktualizovať informácie o výrobku. Výsledok jeho zhodnotenia by mal byť známy o pár týždňov.

EMA tiež informovala, že posudzuje dáta o podávaní tretej dávky mRNA vakcín – od Pfizer/BioNTech alebo spoločnosti Moderna – u ľudí s vážne oslabenou imunitou. Lieková agentúra s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) už skôr uviedla, že nie je naliehavo potrebné podávať posilňovacie dávky vakcín plne zaočkovaným osobám vo všeobecnej populácii. Malo by sa však o nich uvažovať v prípade ľudí s výrazne oslabeným imunitným systémom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices