hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík o zmene klímy: Ako zabránime katastrofe

Prijatím Parížskej dohody v roku 2015 sa medzinárodné spoločenstvo zhodlo na cieli udržať globálne otepľovanie pod úrovňou 2°C a pokračovať v úsilí o jeho obmedzenie na 1,5 °C. To by malo pomôcť svetu vyhnúť sa katastrofickým následkom zmeny klímy.
Na to, aby sme otepľovanie udržali na hranici 1,5 °C, musí takmer 60% zásob ropy a plynu a až 90% uhlia zostať v zemi. Také sú výsledky vedeckých štúdií založených na podrobnej analýze globálnej ponuky a dopytu po energii.

Počas pandémie koronavírusu sme boli svedkami poklesu výroby a tým pádom aj ťažby, no tieto trendy boli len dočasné. Zistenia vedcov ukazujú, že máme oveľa menší priestor na ťažbu fosílnych palív, ako sa pôvodne odhadovalo. Globálne sa vyčíslilo, že produkcia fosílnych palív mala dosiahnuť vrchol v roku 2020 a do roku 2050 každoročne stabilne klesať o 3%.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

V mnohých oblastiach sveta sa v dôsledku uvoľňovania veľkého množstva emisií skleníkových plynov z fosílnych palív, zvýši výskyt chudoby, hladu a chorôb. V rámci dlhších období sucha sa v mnohých regiónoch zhorší dostupnosť pitnej vody, čo môže viesť k vzniku nových násilných konfliktov.

Konať musíme okamžite a čo najrýchlejšie obmedziť závislosť od fosílnych palív.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

BRATISLAVA / Ako nové európske zákony zvýšia ochranu potravín v obchodoch? Sú naše pracie prostriedky …

Consent choices