Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

I. Korčok: Dobré vzťahy s Maďarskom sú mojou prioritou. Ale podpory musia byť transparentné a podľa pravidiel

V Bratislave sa v utorok uskutočnilo rokovanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóm. Minister I. Korčok v tejto súvislosti uviedol:

„Dobré vzťahy so susedmi sú mojou prioritou. Platí to naplno aj o Maďarsku, s ktorým nás spájajú mnohé dôležité projekty v súčasnosti. Staviame spolu mosty, spolupracujeme v ekonomickej oblasti a samozrejme, pevnou súčasťou nášho vzťahu sú aj naši občania maďarskej národnosti. Tak ako v živote a medziľudských vzťahoch, tak aj v diplomacii je najdôležitejšie, keď partneri hovoria o všetkom. O tom, čo ich teší, ale aj o tom, kde sa treba vzájomne vypočuť, o to viac, ak chceme porozumieť druhej strane a čakáme od nej, že bude rozumieť aj nám.

Uvedomil som si v tejto súvislosti, že s mojim maďarským kolegom Péterom Szijjártóm sa síce vidím často pri rôznych príležitostiach, ale máme málo možností hovoriť o vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom. Práve preto som rád, že Péter prijal moje pozvanie dnes do Bratislavy a mohli sme absolvovať priateľský a otvorený rozhovor. Bol z mojej strany o dvoch oblastiach, ktoré sme písomne odovzdali v diplomatickom dokumente maďarskej strane.

Tou prvou je požiadavka, aby Maďarsko, vo všeobecnosti, svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, respektíve na našom území ich priamo realizuje, robilo tak, ako je to obvyklé v medzinárodných vzťahoch medzi suverénnymi krajinami – po konzultácii a so súhlasom príslušných inštitúcií SR. Máme na toto všetko dávno vytvorené mechanizmy a komisie na základe Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci z roku 1995. Poďme to využiť.

Vyhneme sa tak situáciám, keď sa až z médií dozvedáme o kúpe nehnuteľností, ako napríklad v Košiciach, alebo nedávno, keď maďarská vláda schválila návrh na vytvorenie fondu na nákup poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách, alebo sa chystá poskytovať zdroje na rekonštrukciu kostolov a sakrálnych budov na južnom Slovensku. Rovnako sa potrebujeme vrátiť k praktickému uplatňovaniu dohody z roku 2004 o princípoch podpory v oblasti vzdelávania a kultúry pre národnostné menšiny, ktoré boli zo strany Maďarska rozšírené aj na oblasť finančných dotácií poskytované pre podnikateľov na Slovensku.

Druhá oblasť, ktorú som považoval za potrebné prediskutovať, je to, že spoločná história a vzájomne odlišné pohľady na ňu sa opäť hlasno vracajú do politiky a naše vzťahy zbytočne zaťažujú a spôsobujú pnutia.

Históriu nezmeníme a samozrejme na oboch stranách na ňu ani nechceme zabudnúť. S tým, čo sa stalo, sa môžeme jedine vysporiadať, a to tak, že odoláme pokušeniu s históriou politikárčiť a mobilizovať emócie dnes, keď potrebujeme riešiť prítomnosť a budúcnosť pre Maďarov a Slovákov v Európe. Keďže však nie je dôvod ani túto časť vytesniť, ignorovať a tváriť sa, že neexistuje, navrhol som oživenie platformy historikov z oboch krajín, ktorým treba tieto témy opäť vrátiť a zobrať ich späť z politických tribún. Uvedomujem si, že všetky moje slová v dialógu s Maďarskom sledujú aj naši spoluobčania maďarskej národnosti, a bohužiaľ sa s nimi hrajú a často ich prekrúcajú naši politici. Chcem preto našim Maďarom na Slovensku povedať ešte toto:

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Som minister zahraničných vecí Slovenskej republiky. Tak ako je mojou zodpovednosťou urobiť všetko pre dobré medzištátne vzťahy s Maďarskom, rovnako vnímam, že súčasťou našich vzťahov sú aj naši občania maďarskej národnosti. Úplne rozumiem ich snahe zachovať si maďarskú identitu a lásku k materinskému jazyku i kultúre. Sám žijem v Senci a je úžasné, že tam a všade na juhu žijú Slováci a Maďari spolu v pokoji,  neriešia ani veľkú politiku, ani Trianon a ani Viedenskú arbitráž. Toto im na tanieri servírujú politici.

Nie, nezatváram oči ani na južnom Slovensku, kde si ako Maďari, tak aj Slováci želajú lepšiu infraštruktúru a viac financií na mnohé oblasti. Aj v otázke podpôr ale treba rešpektovať pravidlá – máme o tom dohodu z roku 2004 v oblasti školstva a kultúry, za ktorou stojíme. Podpory musia byť transparentné a udeľovať sa len podľa dohodnutých pravidiel. Nad rámec toho však musíme konať aj my doma, tak aby nebol pocit, že južná časť Slovenska je cielene zanedbávaná. Som si úplne istý, že to tak nie je, lebo sami maďarskí politici hovoria, že nie je pravda, že sa na juhu v ostatných rokoch neurobilo nič. Iste, neurobilo sa dosť, ale to platí pre celé Slovensko – všade treba viac…

Ďakujem Péterovi Szijjártóvi za náš dnešný rozhovor, ktorý bol priateľský a otvorený. Vnímam ho zároveň ako nevyhnutný a v prospech ďalšieho rozvoja našich vzájomných vzťahov.“

 

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices