hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Hojsík: Ďalší požiar pri Budmericiach dokazuje, že dozor nad skládkami zlyháva 

V utorok večer pár desiatok kilometrov od Bratislavy opäť horela skládka zrejme nebezpečného odpadu. Budmerice, Modra, Pezinok a ďalšie samosprávy vyzývali obyvateľov, aby nevetrali a nevychádzali von. Ešte včera v noci sa podarilo požiar na skládke pri Budmericiach uhasiť. V danej lokalite skládka horela už v júni tohto roka aj roky predtým. Podľa europoslanca Martina Hojsíka z Progresívneho Slovenska sú požiare skládok obrovským a pravidelným nebezpečenstvom pre ľudské zdravie a je nevyhnutné okamžite pripraviť súbor opatrení, aby sa týmto situáciám zamedzilo.

Je pre mňa absolútne nepochopiteľné ako je možné, že v priebehu štyroch mesiacoch v tej istej lokalite došlo hneď k dvom požiarom skládky odpadu. Obzvlášť, ak ide nebezpečný odpad a hovoríme tu o vážnom riziku nie len pre životné prostredie. Hovorím o ohrození zdravia ľudí, ktorí v lokalite žijú,“ vyhlásil europoslanec Martin Hojsík. Podľa jeho slov len ťažko možné hovoriť o nehode, ak len v júni tohto roka v tej istej lokalite horeli nebezpečné odpady a viac ako päť hodín muselo zasahovať niekoľko desiatok hasičov. Pričom, podľa médií, obdobné prípady sa tu stali aj v rokoch 2020 a 2019. „Na horiaci odpad si jednoducho nemôžeme zvykať. V júni sa vecou, podľa médií, začali zaoberať príslušné orgány. Na skládku si chcela posvietiť aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. Prešli štyri mesiace a vidíme výsledok,“ podotkol  Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Europoslanec je presvedčený, že nejde o lokálny problém. Nášľapné míny v podobe nedostatočne kontrolovaných skládok môžeme mať po celej krajine. Pričom požiare skládok či riziká spojené so skladovaním nebezpečných odpadov môžeme v médiách evidovať pravidelne. „Dozor nad skládkami odpadu očividne a systémovo zlyháva. Je nevyhnutné okamžite spraviť revízie ako sa nakladá s odpadmi na skládkach, či sú dodržiavané všetky podmienky povolenia. A predovšetkým, či tieto povolenia dnes zodpovedajú všetkým potrebným kritériám. Budem sa zaujímať u predstaviteľov rezortov životného prostredia a vnútra, aké kroky chystajú. A predovšetkým, aké opatrenia sa prijali v júni ohľadom skládky v Budmericiach,“ uzavrel europoslanec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices