plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union

EÚ: Francúzsko a Španielsko tlačia na zmeny pravidiel týkajúcich sa cien energií

Francúzsko a Španielsko tlačia na zmenu pravidiel, ktorými sa riadia trhy s energiou v Európskej únii. Podľa predstaviteľov týchto dvoch štátov rastúce ceny plynu a elektriny zvyšujú už beztak vysoké účty občanov EÚ ťažko postihnutých pandémiou koronavírusu.

Obmedzené zásoby zemného plynu vystavujú kontinent prudkému nárastu cien a možnému nedostatku v prípade, že bude chladnejšia zima. Európske vlády sa však snažia nájsť spôsoby, ako obmedziť náklady spotrebiteľov. Kým v Spojených štátoch, ktoré majú vlastný plyn, sú ceny nižšie, Európa sa musí spoliehať na dovoz tejto komodity, čo zvyšuje náklady. „Cena plynu sa v ostatných týždňoch masívne a brutálne zvýšila, čo vyvoláva znepokojenie nás všetkých. Je to nefér, neefektívne a veľmi nákladné. Je načase pozrieť sa na európsky energetický trh,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Španielska ministerka hospodárstva Nadia Calviňo, ktorej krajina patrí medzi najzasiahnutejšie rastúcimi cenami energií, uviedla, že riešenie problému by malo byť na nadnárodnej úrovni. „Potrebujeme koordinovanú európsku odpoveď,“ skonštatovala a vyzvala Európsku komisiu, aby „podnikla rozhodné a naliehavé opatrenia na riešenie tohto problému“.

Podľa nedávnej štúdie Európskej konfederácie odborových zväzov takmer tri milióny zamestnancov v Európskej únii si nemôžu dovoliť vykurovať svoje domovy v dôsledku nárastu cien energií. Najvyššie percento chudobných pracovníkov, ktorí si nemôžu dovoliť platiť kúrenie, sa nachádza na Cypre (45,6 %). Nasledujú Bulharsko, Litva, Portugalsko, Grécko a Taliansko.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Orbán môže získať obrovský vplyv v Rade EÚ, ak lídri Únie nezakročia

Krok predsedu Európskej rady Charlesa Michela, ktorý avizoval, že bude v júni kandidovať vo voľbách …

Consent choices