Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Od veľkých korporácii budeme vyžadovať viac daňovej transparentnosti

Plénum Európskeho parlamentu sa na tohto týždňovom zasadnutí zaoberá novými pravidlami, ktoré majú zamedziť tomu, aby sa nadnárodné spoločnosti vyhýbali plateniu daní.

Veľké korporácie a ich dcérske podniky budú musieť zverejňovať výšku daní zaplatených v jednotlivých členských krajinách Európskej únie, ako aj mimo nej,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Štáty aj verejnosť tak získajú prístup k informáciám o miere zdanenia týchto firiem.

Nadnárodné spoločnosti si budú musieť zvykať na viac daňovej transparentnosti. Zvýši sa tým miera kontroly nad ich daňovými praktikami,“ zdôraznila europoslankyňa. Cieľom je zamedziť im v presúvaní platenia daní do štátov, kde majú preukázateľne menej zamestnancov a obchodných činností, no zároveň výrazne menšiu daňovú záťaž.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Menej peňazí, ktoré korporácie odvedú na daniach znamená, že tieto chýbajú pri investíciách do infraštruktúry, či v systémoch sociálneho a zdravotného zabezpečenia. „Ide tak o začiatok snáh o zvýšenie daňovej spravodlivosti, tak aby spoločnosti platili dane v mieste, kde reálne pôsobia,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

europska unia

Príjmy nadnárodných skupín pôsobiacich v EÚ sa majú zdaňovať na úrovni minimálne 15 %

Príjmy nadnárodných skupín podnikov a veľkých vnútroštátnych skupín pôsobiacich na jednotnom trhu Európskej únie by …

Consent choices