Pavilón EÚ na COP26 v Glasgowe. PHOTO: PHOTO: © European Union 2021

EÚ by podľa zástupcov priemyslu nemala prijímať také opatrenia na ochranu klímy, ktoré ju ťažko ekonomicky zasiahnu

Slovenský priemysel vníma, že otepľovanie planéty je vážny problém, avšak zároveň upozorňuje, že by Európa nemala prichádzať s riešeniami, ktoré ho ťažko ekonomicky zasiahnu. Takto zhodnotil výsledky klimatickej konferencie v Glasgowe generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy SR Andrej Lasz. Témou rokovaní pritom bola klimatická kríza, zastavenie odlesňovania, znižovanie emisií skleníkových plynov a tiež prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo.

Slovensko sa pripojilo k iniciatíve prestať využívať uhlie a plánuje ukončiť ťažbu uhlia do roku 2023. Pod iniciatívou však chýbajú podpisy najväčších znečisťovateľov ako Čína, India či USA. Je preto dôležité rokovať na medzinárodnej úrovni a kroky podstupovať organizovane a spoločne,“ uviedol ďalej k záverom konferencie Lasz. Zároveň opätovne poukázal, že je potrebné podporovať slovenských priemyselných výrobcov, ktorí dlhodobo udržujú najvyššie ekologické štandardy výroby, zo zdrojov Environmentálneho fondu.

Počas klimatickej konferencie COP26 v škótskom Glasgowe sa k odklonu od uhlia zaviazalo celkovo 190 krajín a organizácií. Austrália, India, Čína či USA, ktoré patria k najväčším krajinám závislým od uhlia, sa však k tomuto záväzku nepridali. Signatári dohody sa zaviazali k ukončeniu všetkých investícií do novej výroby energie z uhlia doma i v zahraničí. Tiež odsúhlasili postupné vyradenie uhoľnej energie. Uhlie je pritom najväčším prispievateľom ku klimatickej zmene. Hoci v obmedzovaní používania tohto fosílneho paliva nastal pokrok, v roku 2019 bolo ešte stále zodpovedné za 37 percent elektriny vo svete.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices