Právo únie bráni systému menovania sudcov vyšších trestných súdov v Poľsku, rozhodol súdny dvor

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodol, že poľská vláda má príliš veľký vplyv na sudcov. Rozhodnutie sa týka platného systému, ktorý umožňuje ministrovi spravodlivosti menovať sudcov na vyššie trestné súdy. Tomuto systému podľa súdneho dvora bráni právo únie. Ako tiež uviedol, systém, v ktorom je minister spravodlivosti zároveň generálnym prokurátorom a môže kedykoľvek ukončiť funkčné obdobie sudcu bez uvedenia dôvodu, bráni nezávislosti súdnictva a vyvoláva dôvodné pochybnosti o nestrannosti sudcu.

V konečnom dôsledku to podľa súdneho dvora znamená, že právomoci ministra spravodlivosti sudcom „neposkytujú záruky a nezávislosť, ktoré by za normálnych okolností mali mať všetci sudcovia v právnom štáte“. Utorkové rozhodnutie súdu je ďalším, ktoré sa týka poľského súdnictva. Vedenie EÚ a Poľsko sa dlho sporia pre úsilie poľskej vlády o kontrolu nad tamojším súdnictvom i otázky právneho štátu. Minulý mesiac súdny dvor udelil Poľsku pokutu milión eur denne, aby zabránil „vážnej a nenapraviteľnej ujme“ na právnom poriadku a hodnotách EÚ.

Medzičasom hlavné skupiny v Európskom parlamente, ktoré predstavujú prevažnú väčšinu, naliehali na Európsku komisiu, aby zadržala približne 36 miliárd eur zo zdrojov na obnovu po pandémii, kým Poľsko nezlepší svoje demokratické štandardy. „Vládu, ktorá popiera nadradenosť práva EÚ a porušuje princípy právneho štátu, nemožno považovať za dôveryhodnú pri plnení záväzkov a povinností vyplývajúcich z našich právnych nástrojov,“ uviedli lídri piatich parlamentných klubov vo vyhlásení a zároveň vyzvali, aby sa Európska komisia „zdržala schválenia plánu obnovy Poľska, kým nesplní všetky podmienky“. „Poľské súdy všetkých inštancií ukázali, že nedokážu zabezpečiť právo na spravodlivý proces nezávislým a nestranným súdom zriadeným zákonom, ako to uznáva aj Súdny dvor,“ doplnili.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices