Ilustračné foto PHOTO: © European Union

Ekonomika únie v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 2,1 %

Ekonomika eurozóny v treťom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vzrástla o 2,2 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšila o 2,1 percenta. Medziročne ekonomika eurozóny vzrástla o 3,9 percenta a hospodárstvo celej EÚ sa zväčšilo o 4,1 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská ekonomika rovnako ako hospodárstvo Rumunska posilnila najpomalším medzikvartálnym tempom, a to o 0,4 percenta. Horšie na tom bola iba Litva, ktorej ekonomika stagnovala. Najvýraznejšie sa medzikvartálne zväčšil hrubý domáci produkt Rakúska, a to o 3,8 percenta. Po ňom nasledovali Francúzsko (3 %) a Portugalsko (2,9 %). Medziročne hospodárstvo Slovenska tiež vzrástlo menej ako ekonomika celej EÚ, a to o 1,3 percenta.

Konečná spotreba domácností k medzikvartálnemu rastu ekonomiky eurozóny pridala 2,1 percentuálneho bodu (pb) a k rastu hospodárstva celej EÚ 2 pb. Vládne výdavky k rastu ekonomiky eurozóny aj celej EÚ prispeli zhodne 0,1 pb. Hrubá tvorba fixného kapitálu však rastu hospodárstva eurozóny ubrala 0,2 pb a rast ekonomiky celej EÚ zmenšila o 0,1 pb. Zahraničný obchod podporil rast ekonomiky eurozóny aj celej EÚ, ale zmeny zásob mierne negatívne ovplyvnili eurozónu a v rámci celej EÚ bol ich vplyv neutrálny.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices