Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EMA A ECDC podporili miešanie vakcín pri očkovaní

Európska lieková agentúra (EMA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) podporili miešanie rôznych typov vakcín pri počiatočnom očkovaní proti koronavírusu aj podávaní posilňujúcich dávok. V spoločnom vyhlásení v utorok uviedli, že takzvané heterológne očkovanie, a teda použitie rôznych typov vakcín, môže poskytnúť ochranu proti ochoreniu COVID-19.

Stratégia mixovania vakcín by podľa inštitúcií mohla dať krajinám viac možností v ich vakcinačných kampaniach v čase, keď kontinent čelí rastu infekcií aj hospitalizácií. „Dosiaľ dostupné dôkazy o rôznych typoch povolených vakcín naznačujú, že heterológna posilňujúca dávka sa javí rovnako dobrá alebo lepšia z hľadiska imunitných reakcií ako homologická posilňujúca dávka,“ skonštatovali EMA a ECDC vo vyhlásení.

Agentúry skúmali dáta z mRNA vakcín, ako je napríklad očkovacia látka od konzorcia Pfizer-BioNTech, a takzvaných vektorových vakcín, aké vyrába napríklad firma Johnson & Johnson. Tieto dva typy vakcín používajú rôzne technológie, aby podnietili telo bojovať proti koronavírusu. Britské aj americké úrady už povolili miešanie vakcín v kampaniach s posilňujúcim očkovaním.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices