Minister vnútra SR R. Mikulec a ministerka vnútra Litvy, Agne Bilotaite. PHOTO: MV SR

Slovensko pomáha s ochranou vonkajšej hranice EÚ, poskytlo demontovateľnú bariéru

Dohodu o darovaní bezpečnostnej demontovateľnej bariéry podpísal minister vnútra Roman Mikulec a jeho litovská rezortná partnerka Agné Bilotaité. Do Vilniusu delegácie oboch krajín odcestovali z Bruselu ihneď po skončení rokovaní ministrov pre vnútorné záležitosti.

Predseda vlády SR Eduard Heger v októbri po skončení dvojdňového summitu v Bruseli avizoval, že Slovensko poskytne Litve plot v dĺžke šesť kilometrov, ktorý pomôže riešiť akútnu situáciu spojenú s ochranou vonkajších hraníc EÚ. „Keď nás Litva požiadala o pomoc s ochranou našej spoločnej schengenskej hranice s Bieloruskom, neváhali sme. Presne v takýchto situáciách je potrebné prejaviť solidaritu voči našim partnerom a jasne ukázať, že Európska únia je náš životný priestor a schengenské hranice sú naše spoločné európske hranice,“ povedal predseda vlády a ako aj predtým uviedol, podľa neho ide o dočasné riešenie situácie, avšak za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov Európskej únie.

Litovsko-bieloruská hranica je už od leta novou „východnou cestou“ – nápor nelegálnych migrantov z Bieloruska sa zvýšil 18-násobne. Od začiatku roka Litva zachytila na svojom území 4282 migrantov a zaznamenala takmer 40-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Podľa zistení litovských a poľských bezpečnostných služieb sa v Bielorusku  nachádza možno až 15-tisíc nelegálnych migrantov, pričom len promile z nich bolo deportovaných, sa podarilo vrátiť, prípadne sa rozhodli k dobrovoľnému návratu.

Litva preto požiadala o pomoc pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice s Bieloruskom, ktorá je dlhá 678 km, ale len 38 percent z nej je pod kontrolou moderných technológií. V snahe obmedziť nelegálne prechody krajina začala so stavbou fyzickej bariéry ktorá by mala byť ukončená na budúci rok.  Slovensko Litve v tomto úsilí pomôže darovaním demontovateľnej bariéry aktuálne uskladnenej v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Je uložená v 25 lodných kontajneroch a možno ňou zabezpečiť 6,6 km hranice. Miesto a čas odovzdania budú presne dohodnuté, pričom náklady s tým súvisiace uhradí litovská strana.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Je neprijateľné, aby sa Bielorusko zahrávalo so životmi ľudí z politických dôvodov. Odovzdanie tejto bariéry potvrdzuje náš záväzok podieľať sa na boji proti hybridnému útoku, ktorý treba rázne potlačiť, “ konštatoval minister Roman Mikulec.  Litve, ako aj ostatným pobaltským krajinám, ktoré sú tlakom z Bieloruska rovnako zasiahnuté, vyjadril Roman Mikulec plnú podporu. „Naša krajina stojí pri svojich partneroch z EÚ a sme pripravení pohotovo reagovať a pomôcť v rámci našich možností a kapacít,“ vyhlásil.

Umelo vyvolávaný migračný tlak a humanitárna kríza na hraniciach s EÚ je podľa premiéra E. Hegera podlý čin diktátora Lukašenka. „Nenecháme sa vydierať režimom, ktorý bezohľadne hazarduje s ľudskými životmi. Som preto rád, že sme ako Únia promptne schválili dodatočné sankcie proti režimu, ktorý sa na tomto podieľa,“ povedal premiér a ocenil úsilie ministra vnútra Romana Mikulca pomôcť čeliť tejto hrozbe z krátkodobého hľadiska. Premiér zároveň zdôraznil, že zneužívanie migrantov na politické účely zo strany Bieloruska je pre Úniu novou bezpečnostnou výzvou a vyžaduje si konkrétne riešenia.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices