marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. Šimečka a M. Hojsík podali hromadnú pripomienku k dekriminalizácii marihuany

Vyše 4-tisíc ľudí podpísalo hromadnú pripomienku k novele Trestného zákona, ktorou žiadajú dekriminalizáciu marihuany. Iniciátormi hromadnej pripomienky sú europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík, spolu s advokátkou Luciou Plavákovou (Progresívne Slovensko).

„Už druhé či tretie Vianoce za sebou vo väzení, kvôli pár džointom, alebo lekárskej marihuane. Aj toto je realita pre množstvo ľudí a ich rodín na Slovensku. V Progresívnom Slovensku sa nemôžeme zmieriť s drakonickými trestami desať či dvadsať rokov za rastlinu, ktorú vyspelé krajiny EÚ a sveta prestávajú kriminalizovať, podobne ako nedávajú ľudí na desať rokov do basy za dva poháre vína. Preto sme dnes podali hromadnú pripomienku k novele Trestného zákona, a teší nás, že ju za pár dní podporilo vyše 4-tisíc ľudí,“ uviedol europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka.

„Koalícia, žiaľ, odmietla náš vlastný návrh zákona, ktorý by drakonické tresty zrušil. V Progresívnom Slovensku podporujeme konopných väzňov priamo na súdoch, verejnými protestmi aj petíciou, rozprávame sa s ich rodinami a podali sme tiež podnet na Európsku komisiu, ktorý je v štádiu skúmania. Dnešná hromadná pripomienka je ďalšou šancou, ktorú koalícia dostáva na to, aby odstránila absurdnú represiu a miesto nej priniesla ľuďom spravodlivosť. Ak naše pripomienky zoberie Mária Kolíková vážne, ľudia už nebudú za dva džointy, alebo pár mastí a olejov, sedieť v base s vrahmi a mafiánmi. Veľmi dúfam, že ministerka Kolíková svoj doterajší prístup prehodnotí,“ zdôraznil europoslanec a podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

„V rámci princípu restoratívnej justície potrebujeme oddeliť ľudí, ktorí bez negatívneho vplyvu na spoločnosť užívajú konope, od tých, ktorí sa neoprávneným konaním obohacujú na úkor spoločnosti. Novela ministerky Kolíkovej tento zámer nespĺňa, preto naša pripomienka vyníma z trestnoprávnej regulácie 60-násobok jednorázovej dávky konope a živice z nej, čím oddeľuje osoby užívajúce marihuanu od dílerov a díleriek. Zároveň sa v pripomienke zasadzujeme o primeranú dekriminalizáciu domáceho pestovania pre osobnú spotrebu, vďaka čomu sa budú môcť užívatelia a užívateľky vyhnúť stretom s kriminálnym prostredím a jeho rizikami, a štát tým oslabí pozíciu čierneho trhu,“ predstavila kľúčové body hromadnej pripomienky advokátka a členka predsedníctva PS Lucia Plaváková.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Pojednávanie na Okresnom súde v Trnave prinieslo nový rozsudok v tomto skoro 3 roky ťahajúcom …

Consent choices