hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

Martin Hojsík: Tipy na EKO-PREDSAVZATIA

hojsík❓ Dávate si novoročné predsavzatia? Všeobecne sa týkajú životného štýlu či zlozvykov, ale tento rok si môžete zvoliť také, ktoré pomôžu aj životnému prostrediu. Tu je pár nápadov, ktoré dal dokopy môj tím.

1, Skúste menej mäsa a viac rastlinnej stravy 👩‍🍳

Živočíšne produkty vo veľkej miere prispievajú ku klimatickej zmene, hlavne kvôli tvorbe skleníkových plynov. Preto do svojho jedálnička môžete zaradiť rastlinné recepty a znížiť spotrebu mäsa a živočíšnych produktov. Internet je plný rastlinných verzií tradičných jedál alebo zahraničných receptov. Pravidelnosť ostáva na vás – môžete zvoliť jeden bezmäsitý deň týždenne alebo priebežne znižovať spotrebu živočíšnych potravín.

2, Čo najmenej odpadu ♻️

Priemerný Slovák vyprodukoval v roku 2020 až 446 kg odpadu. Vlastné fľaše na vodu, pohár na kávu či tašky na potraviny sú dobrým začiatkom. Hlavne by sa malo predchádzať samotnej tvorbe odpadu, preto nakupujme s rozumom.

3, Vzdelávať sa o probléme 📚

Dnes sa o klimatickej kríze, životnému prostrediu či ekológii dá dozvedieť mnohými spôsobmi. Či už preferujete knihy, podcasty alebo filmy, pre každého sa niečo nájde. Informácie sa vám budem snažiť prinášať aj na tomto profile.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

4, Nakupovanie v bezobalových obchodoch 🛒

Hlavnou myšlienkou bezobalových obchodov je nakupovanie bez zbytočného odpadu. Preto tu obaly nenájdete na produktoch, ktoré ich nepotrebujú. Okrem toho si potraviny kúpite v množstve, ktoré potrebujete. Ďalšou výhodou je samotný sortiment – väčšina produktov je udržateľná k planéte a od lokálnych výrobcov.
Ďalšie predsavzatia sa môžu týkať pestovania vlastných plodín, prírodnej kozmetiky, slow-fashion alebo aktivizmu. Fantázii sa medze nekladú! 💚

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices