Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Šimečka: Najväčším úspechom roku 2021 je to, že vďaka EÚ sa každý mohol dať zaočkovať

Najväčším úspechom roka je to, že vďaka EÚ sa mohol dať zaočkovať každý obyvateľ členských krajín, ktorý mal o vakcínu záujem – vzhľadom na globálnu situáciu je to luxus, ktorý zároveň znamená desaťtisíce zachránených životov a miliardy ušetrených eur vďaka dlhšie otvorenej ekonomike. Najvýraznejším negatívom zas bolo rozhodnutie Poľska odmietnuť nadradenosť európskeho práva nad národným. Ak ho nevezme späť, alebo ak sa k nemu nebodaj pridajú ďalšie štáty, môže znamenať koniec fungujúceho jednotného trhu – a bez neho EÚ stráca zmysel. Tento útok ale neprišiel z ničoho nič. Je zavŕšením dlhodobého zhoršovania kvality právneho štátu predovšetkým v Maďarsku a Poľsku, ku ktorému však nemuselo dôjsť, ak by Európska komisia a ostatné členské štáty dôkladne uplatňovali svoje právomoci.

Odobratie kontroly nad eurofondmi by bolo pre Orbána i Kaczyńského katastrofou. Ak by k nemu reálne došlo, bol by ich politický osud pre európskych populistov – od Salviniho až po Fica a Uhríka – odstrašujúcim príkladom. Takto pre nich zostávajú inšpiráciou. Akokoľvek bezohľadne doma centralizujú moc, môžu naďalej svojich oligarchov živiť z peňazí európskych daňových poplatníkov – čo viac si môžu autoritárski politici želať? Lenže pre nás ostatných, ktorí chceme, aby bola Európska únia naďalej stelesnením demokracie, solidarity a férovosti, to je neprijateľný stav. Preto budem v nasledujúcom roku pokračovať v boji proti demontáži právneho štátu a verím, že sa ku mne pridajú aj doteraz váhajúci kolegovia.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Dôležitá legislatíva a výzvy

V ťažkých chvíľach, ktoré tieto roky priniesli, sme sa postavili bezprecedentným výzvam čelom. V úvode krízy sme rýchlymi zásahmi ochránili státisíce pracovných miest, naplnili sme ambiciózny cieľ 70-percentnej zaočkovanosti do júla 2021, no z dlhodobého hľadiska by som vyzdvihol najmä vznik Fondu obnovy. Rozhodnutie členských štátov vziať si naň úver, ktorý budeme splácať v najbližších desaťročiach spoločne a z nových zdrojov, nadlho zažehnalo pochybnosti, či si vieme predstaviť budúcnosť bez Únie. Desiatky nevyhnutných a neraz dlho odkladaných reforiem, ktorými je čerpanie miliárd podmienené, nám zase prinesú viac konkurencieschopnosti. Vo svete, v ktorom úzka spolupráca s USA prestala byť samozrejmosťou a v ktorom je stále silnejším hráčom Čína, je to nesmierne dôležité.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices