Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: FB Monika beňová

M. Beňová: Vlna solidarity s utečencami z Ukrajiny je obdivuhodná

Štáty na východnej hranici Európskej únie, vrátane Slovenska, zažívajú v súvislosti s vojnou na Ukrajine veľkú utečeneckú vlnu. Plénum Európskeho parlamentu sa preto zaoberalo zhoršujúcou sa situáciou utečencov, ktorá je priamym dôsledkom ruskej vojenskej agresie.

Ľudia utekajúci pred vojnou si nielen v zmysle medzinárodných dohovorov zaslúžia našu pomoc. Je obdivuhodné sledovať aká veľká vlna solidarity sa doposiaľ medzi ľuďmi v tejto súvislosti zdvihla,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Európska komisia navrhla aktivovať vykonávacie rozhodnutie Rady o dočasnej ochrane, ktoré pomôže zabezpečiť účinnú pomoc pre ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. „Slovensko sa v rámci so zvládania migračných tokov môže obrátiť aj na expertov z európskeho koordinačného mechanizmu. Tí majú bohaté skúsenosti s komplexnými riešeniami a zabezpečovaním podmienok pre utečencov,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Ruská invázia potvrdila aj potrebu diskusie o posilňovaní postavenia Európskej únie ako aktéra v bezpečnostných otázkach. „Je správne, že členské štáty dokázali v reakcii na toto barbarstvo postupovať jednotne. Koordinácia a spolupráca sa rovnako ako v minulosti, tak aj v dnešnej krízovej situácii ukazujú ako kľúčové,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

V Bruseli prebieha samit Európskej únie, na ktorom európski lídri diskutujú o bezpečnosti členských štátov …

Consent choices