bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimíra Bilčíka vymenovali za tieňového spravodajcu vo Vyšetrovacom výbore vo veci softvéru Pegasus

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) bol nominovaný za riadneho člena novovzniknutého Vyšetrovacieho výboru na prešetrenie používania softvéru Pegasus a rovnomenného špionážneho softvéru. Europoslanci najsilnejšej frakcie európskych ľudovcov mu včera zverili aj funkciu tieňového spravodajcu pre správu, ktorá bude výsledkom práce tohto osobitného výboru. Bilčík sa tak bude významnou mierou podieľať na jej znení.
Tému špionážneho softvéru Pegasus považuje Bilčík za dôležitú aj pre spravodlivosť a právny štát v Európskej únii.„Dôveru kolegov a kolegýň považujem za prejav uznania svojej doterajšej práce v oblasti médií, dezinformácií a právneho štátu. Téma špionážneho softvéru Pegasus je obrovská a neustále naberá na význame. Rozsah neoprávneného sledovania novinárov či politikov nepoznáme, no už teraz je veľký. O nových odhaleniach a možnom zneužití špionážneho sofvéru v Španielsku, Maďarsku, Poľsku či Francúsku, ale aj priamo v inštitúciách EÚ sa dozvedáme takmer každý deň,“ povedal Vladimír Bilčík a dodal, že téma sa môže týkať aj Slovenska.
„Spolupracujúci obvinený Makó pred pár dňami verejne naznačil, že aj na Slovensku môžeme mať problém s tým, že určití ľudia v súkromnej sfére na Slovensku majú zariadenie, ktorým sa vedia nabúrať do mobilných zariadení a tajne ich sledovať. Je to samozrejme len podozrenie, no skúsenosť európskych demokracií hovorí, že musíme byť mimoriadne pozorní a dôslední,“ vyjadril sa europoslanec. Na európskej úrovni bude podľa Bilčíka potrebné prijať opatrenia, ktoré v budúcnosti zabránia neoprávnenému sledovaniu novinárov či politikov.
Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

O mam

Odporúčame pozrieť

bilcik

V. Bilčík na misii v Španielsku, kde europoslanci prešetrujú zneužitie špionážneho softvéru

Europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati/EPP) sa aktuálne zúčastňuje europoslaneckej misie Vyšetrovacieho výboru EP na prešetrenie používania …

Consent choices