bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík na misii v Španielsku, kde europoslanci prešetrujú zneužitie špionážneho softvéru

Europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati/EPP) sa aktuálne zúčastňuje europoslaneckej misie Vyšetrovacieho výboru EP na prešetrenie používania softvéru Pegasus a rovnocenného špionážneho softvéru (PEGA) v Madride.
Medzi možnými obeťami nezákonnej špionáže sú predstavitelia katalánskeho hnutia nezávislosti, ale aj španielsky premiér či ministerka obrany. Vyšetrovací výbor  predloží Európskemu parlamentu záverečnú správu o svojich zisteniach vrátane politických odporúčaní pred letom 2023, pričom europoslanec Bilčík sa na príprave správy podieľa ako tieňový spravodajca EP za európskych ľudovcov.
Verejne najznámejšie prípady zneužitia Pegasu a podobných špionážnych softvérov sa podarilo odhaliť v Poľsku, Maďarsku či Grécku. Podľa Bilčíka „španielske prípady ukazujú, že zneužitia špionážnych softvérov v našich mobiloch sa môžu týkať politických predstaviteľov v každej európskej demokracii. Je kľúčové zistiť všetky fakty o možnom nezákonnom sledovaní politikov a novinárov naprieč EÚ vrátane Španielska a zvýšiť ochranu práv európskych občanov pred zneužitím špionážnych softvérov, ktoré môžu dnes prenikať do súkromných útrob našich mobilných zariadení. Bezpečnostné zložky, ktoré v EÚ disponujú Pegasom a podobným špionážnym softvérom, musia podliehať náležitej verejnej a súdnej kontrole“. Špionážne softvéry ako Pegasus alebo Predator sú v prvom rade určené na boj proti terorizmu a ochranu verejnosti pred závažnými bezpečnostnými hrozbami. Podľa europoslanca Bilčíka je neprípustné ich zneužívanie proti politickým oponentom, novinárom či aktivistom. Je preto nevyhnutné prijať ďalšie kontrolné mechanizmy justičnými orgánmi pri udeľovaní povolenia na sledovanie Pegasom v jednotlivých členských krajinách.
Europoslanecká misia sa stretne s predstaviteľmi španielskej vlády a parlamentu, so španielskou komisiou vyšetrujúcou zneužitie Pegasu, zástupcami občianskej spoločnosti, španielskych médií a obeťami špionáže. Misie sa zúčastnia europoslaneckí zástupcovia všetkých hlavných politických skupín Európskeho parlamentu.
V apríli 2022 výskumníci zo Citizen Lab z univerzity v Toronte odhalili, že v rokoch 2017 až 2020 sa stalo terčom spywaru najmenej 65 osôb spojených s hnutím za nezávislosť Katalánska. O štrnásť dní neskôr španielska vláda oznámila, že telefóny premiéra Pedra Sáncheza a ministerky obrany Margarity Roblesovej boli v máji a júni minulého roka napadnuté softvérom Pegasus. Pegasus bol zneužitý proti politickým zástupcom a ich rodinám, ako aj proti právnikom a novinárom. Španielska vláda v reakcii na odhalenia odvolala šéfa špionáže v krajine Paza Estebana, ale škandál pokračuje.
Po rastúcich podozreniach naprieč EÚ o zneužívaní sledovacieho softvéru Pegasus proti novinárom, politikom, úradníkom činným v trestnom konaní, diplomatom, právnikom, podnikateľom, zástupcom občianskej spoločnosti a ďalším občanom sa Európsky parlament v marci 2022 rozhodol zriadiť vyšetrovací výbor, ktorý prešetruje používanie Pegasu a iných sledovacích softvérov. Výbor zisťuje, či toto použitie porušilo právo EÚ a základné práva a slobody občanov v Európskej únii. Misia v Španielsku je súčasťou prešetrovacieho procesu.
Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

O mam

Odporúčame pozrieť

Špionážny softvér: poslanci žiadajú prešetrenie a záruky prevencie zneužívania

Európsky parlament v uznesení prijatom vo štvrtok načrtol reformy potrebné na obmedzenie zneužívania špionážnych softvérov. …

Consent choices