Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Z mechanizmu rescEU únia poskytuje Ukrajine zdravotnícke a ochranné prostriedky za 11,3 milióna eur

Na základe žiadosti ukrajinskej vlády o zdravotnícke vybavenie, ochranné prostriedky a špeciálne vybavenie na ochranu verejného zdravia pred chemickými, biologickými, rádiologickými a jadrovými hrozbami Európska únia (EÚ) zmobilizovala svoje núdzové rezervy v rámci mechanizmu rescEU. Únia poskytuje Ukrajine 300-tisíc špeciálnych ochranných oblekov, 5 600 litrov látok na dekontamináciu a 850 kusov vybavenia na dekontaminačné činnosti. V pondelok o tom na svojej internetovej stránke informovala Európska komisia (EK).

Vzhľadom na to, že nemocnice na Ukrajine naliehavo potrebujú zdravotnícke vybavenie, EÚ krajine daruje prístroje na monitorovanie pacientov, infúzne pumpy a ventilátory a tiež ochranné prostriedky pre zdravotníkov, napríklad rúška a plášte. Pomoc v celkovej hodnote 11,3 milióna eur na Ukrajinu prepravia z núdzových zásob, ktoré sa nachádzajú na území Rumunska, Maďarska, Švédska, Nemecka, Grécka a Dánska.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Zdravotnícke vybavenie a vybavenie prispôsobené pre chemické, biologické a jadrové ohrozenie smeruje na Ukrajinu. Nemocnice a zdravotníci na Ukrajine pracujú pod paľbou a my musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im poskytli nevyhnutné nástroje na záchranu životov,“ uviedol eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices