Odovzdávanie cien Lorenza Nataliho. PHOTO: © European Union 2022 - EC

30. cena Lorenza Nataliho za žurnalistiku: vyhlásili víťazov

Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová na ceremónii, ktorá sa konala pri príležitosti Európskych rozvojových dní 2022 v Bruseli, oznámila víťazov tohtoročnej ceny Lorenza Nataliho. Ocenenie získali Ritwika Mitra za to, že odhalila obchodovanie s ľuďmi v Indii, Rémi Carton a Paul Boyer za reportáže o detskom otroctve na Haiti a Vânia Maia za to, že upozornila na neistú situáciu prisťahovalcov v Portugalsku. Veľká porota ceny Lorenza Nataliho vybrala laureátov z viac ako 800 žiadostí z celého sveta. Cena Lorenza Nataliho pri príležitosti 30. výročia svojho vzniku vzdáva úctu presvedčivému a odvážnemu spravodajstvu.

Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová uviedla: „Vojna na európskej pôde a šírenie dezinformácií nám všetkým pripomínajú, že kvalitná žurnalistika je potrebná na to, aby sa pozornosť sveta upriamila na otázky, ktoré sú dôležité. Vašimi mocnými zbraňami sú možnosť upozorniť na nespravodlivosť a to, že ste hlasom zraniteľných. Oceňujem odvážnych novinárov, ako sú tohtoroční laureáti ceny Lorenza Nataliho, za ich presne mierené spravodajstvo.“

Boli udelené tri ceny v týchto kategóriách:

  • Hlavná cena: za spravodajstvo v médiách so sídlom v jednej z partnerských krajín Európskej únie.
  • Európska cena: za spravodajstvo v médiách so sídlom v Európskej únii.
  • Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára: za príspevok od novinárov mladších ako 30 rokov uverejnený v médiu so sídlom v Európskej únii alebo v jednej z jej partnerských krajín.

Hlavná cena

Ritwika Mitra získala cenu za článok „In the Sundarban, Climate Change Has an Unlikely Effect – On Child Trafficking“ (V Sundarbane má zmena klímy nepravdepodobný účinok – na obchodovanie s deťmi), ktorý uverejnilo spravodajské webové sídlo The Wire Science v spolupráci s organizáciou The Fuller Project.

V článku sa opisuje príbeh žien, ktoré sa stali obeťami obchodovania s maloletými zo Sundarbanu v Bengálskom zálive a ktoré prežili znásilnenie a otehotneli. Predstavuje sa v ňom realita žien, ktoré bojujú proti rodovo motivovanému násiliu, stigmatizácii, zlým klimatickým podmienkam, chudobe a migrácii.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Európska cena

Vânia Maia z týždenníka Visão získala cenu za článok Odemira: Viagem ao mundo dos imigrantes explorados e invisíveis“ (Odemira: cesta do sveta vykorisťovaných a neviditeľných prisťahovalcov). Maia informuje o vykorisťovaní, biede a neistých podmienkach, v ktorých žijú prisťahovalci v neregulárnej situácii v Európe. Príbeh o utrpení pracovníkov v portugalskom meste Odemira je miestnym príbehom so všeobecným ohlasom.

Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára

Rémi Carton a Paul Boyer z denníka Libération získali cenu za článok „En Haïti, «les vies brisées» des enfants esclaves“ („Zničené životy“ detských otrokov na Haiti). V rámci spolupráce pre denník Libération Carton a Boyer odhaľujú prax nazývanú „restavek“, pri ktorej sú deti z chudobných rodín na Haiti držané v nevoľníctve ako pracovníci v domácnosti a často zneužívané.

Výber víťazov

Veľká porota ceny Lorenza Nataliho vybrala víťazov po predbežnom výbere štyrmi novinárskymi školami – Universidade Catôlica Portuguesa (Portugalsko), Universidad de Navarra (Španielsko), Université Saint-Joseph de Beyrouth (Libanon) a Vesalius College (Belgicko). Členmi poroty v roku 2022 bolo päť medzinárodne uznávaných odborníkov zo sveta žurnalistiky:

Súvislosti

Cena je pomenovaná po Lorenzovi Natalim, bývalom európskom komisárovi pre rozvoj a neochvejnom obhajcovi slobody prejavu, demokracie a ľudských práv. Táto súťaž už tri desaťročia sprítomňuje jeho odkaz oceňovaním novinárov, ktorí sa vo svojich príbehoch venujú spoločným problémom našej planéty a jej obyvateľov a nabádajú k zmenám.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lorenzo Natali

Prihláste sa do novinárskej súťaže o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku

Novinári sa môžu prihlásiť do významnej novinárskej súťaže EÚ o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku. …

Consent choices