poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výskyt lesných požiarov je v porovnaní s 15-ročným priemerom takmer štvornásobný

Celkový počet lesných požiarov v Európskej únii (EÚ) od začiatku roka 2022 je takmer štyrikrát vyšší ako priemer v rovnakom období za uplynulých 15 rokov. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na údaje z programu Copernicus.

Copernicus prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že od začiatku roka do 23. júla zasiahlo krajiny EÚ 1 926 lesných požiarov. Priemer za rovnaké obdobie z rokov 2006 až 2021 bol pritom 520.

Anglicko, ktoré nie je súčasťou EÚ a Copernicus jeho údaje nezahŕňa, zase zažíva najsuchší júl od roku 1911, keď zatiaľ spadlo len 24 % priemerných očakávaných zrážok. Informovala o tom britská meteorologická služba. Minulý týždeň teploty v Spojenom kráľovstve prvý raz prekročili 40 stupňov Celzia, pričom 19. júl sa stal vôbec najhorúcejším dňom v záznamoch. V dôsledku horúčav vypukli aj požiare, ktoré sa vyskytli dokonca aj v Londýne.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Vedci pripisujú častejší výskyt vĺn horúčav, ktoré môžu vyvolať alebo posilniť lesné požiare, klimatickej zmene spôsobenej ľuďmi. Svet pritom môže podľa nich očakávať ešte častejšie a dlhšie vlny horúčav.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

poziar

V únii už tento rok v dôsledku lesných požiarov zhorelo rekordných 700-tisíc hektárov

Lesné požiare v tomto roku dosiaľ v Európskej únii (EÚ) spálili rekordných 700-tisíc hektárov. Informuje …

Consent choices