jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2022.

Eugen Jurzyca o dotovaní výroby čipov: Komisia predpovedá ich nedostatok, pritom už dnes začína byť na trhu ich prebytok

Čipy sú strategickými aktívami kľúčových priemyselných hodnotových reťazcov. Digitálna transformácia podnecuje vznik nových trhov pre odvetvie výroby čipov, ako sú napríklad vysoko automatizované autá, cloud, internet vecí, konektivita, kozmický priestor, obrana a superpočítače. Eurokomisia chce v nasledujúcich rokoch podporiť postupný presun výroby do Európy. Uvoľniť chce 11 miliárd EUR na podporu ich vývoja v Európe v snahe znížiť závislosť na ich dovoze. Do konca roku 2030 by táto podpora mala vyvolať investície v objeme 43 miliárd EUR.

V dôsledku nedávneho celosvetového nedostatku polovodičov boli závody v širokej škále odvetví – od automobilov až po zdravotnícke – nútené ukončiť prevádzku. Tým sa ešte viac zvýraznila extrémna globálna závislosť hodnotového reťazca polovodičov od obmedzeného počtu aktérov pôsobiacich v zložitom geopolitickom kontexte. Poukázalo to však aj na to, aké dôležité postavenie majú polovodiče pre celý európsky priemysel a spoločnosť.

Podľa šéfky Európskej komisie sa v súčasnosti podieľa EÚ na produkcii čipov cca deviatimi percentami. Závislí sme na dovoze hlavne zo Spojených štátov, Číny a Taiwanu. Do konca desaťročia by sme mali byť schopní vyprodukovať raz toľko čipov ako v súčasnosti, čo by na celosvetovej produkcii predstavovalo podiel cca 20%.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Europoslanec Jurzyca má iný pohľad

Slovenský europoslanec Eugen Jurzyca však oponuje. Po stabilizácii situácie začína byť na trhu ich prebytok, ako upozorňuje aj prestížny The Economist. „Komisia predpovedá dlhodobý nedostatok čipov. Chystá sa preto ich výrobu v EÚ dotovať jedenástimi miliardami eur. Pritom už dnes začína byť čipov na trhu prebytok. Myslím si preto, že hrozí plytvanie verejnými zdrojmi. Opýtal som sa preto Komisie, akú hodnotu za peniaze na dotovanie výroby čipov dostane občan,“ pýta sa Jurzyca.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices