Európske hlavné mesto kultúry, Trenčín, Nitra, Žilina. PHOTO: MK SR

Štát plánuje projekt Európske hlavné mesto kultúry 2026 podporiť sumou 15 miliónov eur

Na podporu projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Trenčín 2026 by mal štát vyčleniť zo svojho rozpočtu 15 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu na finančné zabezpečenie podujatia, ktorý predložilo Ministerstvo kultúry SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Štátna podpora je plánovaná ako priebežná až do roku 2027. V budúcom roku by mal štát podľa návrhu projekt podporiť sumou 800-tisíc eur. Najväčšia finančná podpora od štátu sa očakáva v roku 2026, keď pre financovanie projektu uvoľní takmer 8,2 milióna eur.

Príjemcom podpory bude nezisková organizácia Kreatívny inštitút Trenčín, ktorý na účely realizácie projektu EHMK 2026 zriadili mesto Trenčín s Trenčianskym samosprávnym krajom. „Prostriedky zo štátneho rozpočtu budú poskytnuté ako dotácia na základe zmluvy o poskytnutí dotácie, v rámci ktorej budú bližšie špecifikované finančné toky, ako aj práva a povinnosti neziskovej organizácie,“ uviedlo ministerstvo.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Kandidatúru na EHMK 2026 ohlásilo osem slovenských miest, do finálového kola výberu postúpili Trenčín, Nitra a Žilina. Medzinárodná komisia vlani v decembri vybrala za víťaza Trenčín, ktorý bude už druhým slovenským mestom s titulom EHMK, v roku 2013 ho získali Košice.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili v Trenčíne spoluprácu na projekte EHMK 2026

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V …

Consent choices