Grecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia oficiálne ukončila zvýšený dohľad nad vládnymi výdavkami Grécka

Európska komisia (EK) v sobotu oficiálne ukončila „zvýšený dohľad“ nad gréckymi financiami. Krajina tak už nebude čeliť štvrťročnej kontrole svojich verejných financií a získa väčšiu slobodu vo svojom hospodárení. Grécko však napriek tomu, podobne ako Španielsko, Portugalsko, Cyprus a Írsko, ktorým tiež pomohla Európska únia (EÚ), bude stále pod dohľadom svojich veriteľov a zároveň splácať svoje dlhy. To mu bude trvať ešte ďalšie dve generácie, keďže posledné pôžičky majú byť splatené v roku 2070.

Krok predstavuje formálne ukončenie veľkej krízy, ktorá mohla viesť k odchodu Grécka z eurozóny a spôsobila turbulencie na globálnych finančných trhoch. V roku 2010 Atény stratili prístup na medzinárodné dlhopisové trhy po tom, ako priznali, že zverejňovali nesprávne finančné údaje. Následne Grécko po roku 2010 dostalo tri balíky núdzovej pomoci v objeme miliárd eur, ktoré viedli k vyrovnaným rozpočtom a úspešnému návratu k vládnym pôžičkám z medzinárodných trhov. Nezaobišlo sa to však bez znižovania platov, zvyšovania daní, privatizácie a ďalších rozsiahlych reforiem zameraných na nápravu verejných financií.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Predsedníčka EK Ursula von der Leyen na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v sobotu v tejto súvislosti pochválila „odhodlanie a odolnosť Grécka a jeho ľudu“. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa vyjadril, že 20. august je historický deň pre Grécko a „uzatvára 12-ročný cyklus, ktorý priniesol bolesť občanom, stagnáciu ekonomiky a rozdelenie spoločnosti“.

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices