wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Populistom pripraveným strieľať tisíc medveďov sa nepáči, že ich na Slovensku žije práve toľko

Populistom pripraveným strieľať tisíc medveďov sa nepáči, že ich na Slovensku žije práve toľko. Takže hľadajú dôvod, prečo je podľa nich výsledok výskumu prestížneho pracoviska na Karlovej univerzite nezmysel. 🤦🏻‍♂️

Vraj bolo odobraných málo vzoriek trusu (cca 2000) a keby bolo odobraných viac (povedzme 5000), muselo by sa dospieť k vyššiemu číslu v zhode s “vnadiskovými” odhadmi.

Na vyvrátenie tohto nezmyslu použijem zistenia zo štúdie profesora Pauleho a kolektívu, ktorého stanovenie veľkosti populácie medveďa v roku 2015 nik nespochybňuje. Citujem:

“V celkovom súbore 👉 1834 vzoriek sme identifikovali 831 jedincov s použiteľnými spoľahlivými genotypmi. Zo všetkých použitých modelov sú štatisticky najspoľahlivejšie Higginsov model heterogenity, ktorý poskytuje dobré vyrovnanie a odhady početnosti sa môžu použiť ako konečný výsledok tejto analýzy. Na základe tohto modelu sa v rokoch 2013–2014 odhadla celková početnosť 👉 1256 medveďov (1023–1489 95% CI).

Odhad považujeme za nevychýlený a intervaly spoľahlivosti zodpovedajú presnosti, ktorá sa očakáva v populáciách divo žijúcich živočíchov s veľkým areálom.

V každom prípade získanie spoľahlivých odhadov je sprevádzané veľkou pracnosťou. V tomto prípade sa dá aplikovať tiež zákonitosť zmenšujúcej sa návratnosti – zatiaľčo počet použiteľných vzoriek v tejto štúdii mohol byť väčší a intervaly spoľahlivosti mohli byť menšie, 👉 podstatne väčšie počty vzoriek získaných v krátkom období by poskytli ❗️marginálne lepšie výsledky❗️než tie ktoré by sme získali navýšením počtu vzoriek o niekoľko stoviek.”

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Pre jednoduchosť zhrniem: predchádzajúca štúdia dospela k výsledku cca 1200 jedincov na základe výberového súboru menšieho ako 2000 vzoriek a navýšenie tohto súboru by prinieslo len mierne spresnenie odhadu. Zhruba to isté platí aj pre aktuálnu štúdiu z Karlovej univerzity.

❕To že na Slovensku žije 1000 medveďov je vedecký fakt. ❕

To, že to nesedí do naratívu populistických demagógov (veľmi často rôznym spôsobom fašizovaných), je indikatívne hlavne voči nim samotným. Ak niekto používa ignorovanie a prekrúcanie faktov ako svoju hlavnú pracovnú metódu, nemôže sa diviť, že ho tento postup diskvalifikuje.

Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices