Vakcína covid. PHOTO: © European Union 2020

Európska lieková agentúra schválila upravené vakcíny proti koronavírusu

Európska lieková agentúra (EMA) schválila dve vakcíny proti koronavírusu, ktoré sú upravené tak, aby chránili pred prvou verziou variantu omikron. Sú to očkovacie látky konzorcia Pfizer-BioNTech a firmy Moderna. Vo vyhlásení EMA uviedla, že obe posilňujúce vakcíny poskytujú ochranu pred pôvodnou formou ochorenia COVID-19 aj pred subvariantom omikronu BA.1.

Agentúra očakáva, že prispôsobené vakcíny „pomôžu udržať optimálnu ochranu pred ochorením COVID-19. EMA v súčasnosti posudzuje aktualizovanú verziu očkovacej látky konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorá má chrániť pred neskoršími subvariantmi omikronu BA.4 a BA.5.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach uviedol, že očkovanie novými vakcínami by sa mohlo začať na budúci týždeň, pričom podľa jeho slov „teraz je optimálny čas na odstránenie medzery v očkovaní pred jeseňou“. Počet nákaz koronavírusom aj počet úmrtí pre túto infekciu globálne niekoľko týždňov klesá. Vedci však očakávajú rast počtu hospitalizácií vzhľadom na blížiacu sa zimu na severnej pologuli.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices