elektrina
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Najväčším európskym exportérom elektriny sa stalo Švédsko

Pozíciu najväčšieho exportéra elektriny na európskom trhu v prvom polroku tohto roka namiesto Francúzska zaujalo Švédsko. Vyplýva to zo správy analytickej spoločnosti EnAppSys o európskom trhu s elektrinou za prvých šesť mesiacov roku 2022, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke. Čistý export Švédska bol v objeme 16 terawatthodín (TWh), pričom väčšinou vyvážalo do Fínska (7 TWh) a Dánska (4 TWh).

Avšak Švédsko sa na post najväčšieho exportéra dostalo v dôsledku toho, že Francúzsko sa zmenilo z vlaňajšieho čistého vývozcu (21,5 TWh) na čistého dovozcu počas prvých šiestich mesiacov tohto roka (-2,5 TWh). Zvyčajne Francúzsko viac elektriny vyváža ako dováža, ale v prvom polroku 2022 muselo nakúpiť významné objemy elektriny v iných krajinách pre štrukturálne problémy v jeho jadrových elektrárniach.

Druhým najväčším exportérom elektriny v prvom polroku bolo Nemecko (15,4 TWh) a tretím Bulharsko (6,6 TWh). Najväčším čistým dovozcom elektriny zostalo Taliansko, ktoré importovalo 21,7 TWh. K čistým dovozcom elektriny počas januára až júna patrilo v Európe aj Slovensko, ktoré importovalo 1,1 TWh.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Okrem Francúzska významné zmeny v tokoch elektriny v prvej polovici roku 2022 pocítilo aj Nórsko, uviedol riaditeľ EnAppSys BV Jean-Paul Harreman. „Nórsko, ktoré je historicky čistým exportérom vďaka vysokej úrovni výroby elektriny vo vodných elektrárňach, zasiahlo dlhotrvajúce sucho, ktoré zredukovalo úrovne vody v priehradách,“ dodal Jean-Paul Harreman.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices