energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia pripravuje kroky na zachovanie jednotného trhu i v čase kríz

Európska komisia v pondelok predstavila nový nástroj núdzovej pomoci pre jednotný trh (SMEI). Ako výkonný orgán Európskej únie uviedol prostredníctvom svojho oficiálneho webu, tento rámec krízového riadenia má v prospech občanov a podnikov v celej EÚ zachovať voľný pohyb tovaru, služieb a osôb, ako aj dostupnosť základného tovaru a služieb v prípade budúcich núdzových situácií.

„Jednotný trh sa osvedčil ako naše najlepšie aktívum v krízovom riadení, ale pandémia COVID-19 odhalila aj štrukturálne nedostatky, ktoré oslabujú schopnosť EÚ účinne a koordinovane reagovať na núdzové situácie. Jednostranné opatrenia spôsobili fragmentáciu, zhoršili krízu a postihli najmä malé a stredné podniky,“ uvádza sa v správe Komisie.

Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová tvrdí, že jednotný trh musí fungovať aj v čase krízy a je potrebné ho posilniť. „Potrebujeme nové nástroje, ktoré nám umožnia rýchlo a kolektívne reagovať. Aby sme pri každej novej kríze vedeli zabezpečiť, že jednotný trh zostane otvorený a že tovar zásadného významu zostane dostupný na ochranu európskych občanov. Umožní nám to práve nový nástroj núdzovej pomoci pre jednotný trh,“ podotkla.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Podľa komisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona musí byť EÚ pripravená, čo sa týka predvídania ďalšej krízy a zakročiť proti nej. „Nesmieme sa spoliehať na ad hoc improvizované opatrenia. Práve nástroj núdzovej pomoci pre jednotný trh nám ponúka štrukturálnu odpoveď na to, ako zachovať voľný pohyb tovaru, osôb a služieb v nepriaznivých časoch. Nástroj SMEI zabezpečí lepšiu koordináciu, s členskými štátmi, pomôže vylúčiť a obmedziť vplyv potenciálnej krízy na náš priemysel a hospodárstvo a vybaví Európu takými nástrojmi, ktorými disponujú naši globálni partneri, ale my ich nemáme,“ skonštatoval Breton.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: EÚ dokáže reagovať na krízy, potrebujeme však dokončiť jednotný trh

V pléne Európskeho parlamentu prebehla debata o stave Únie nadväzujúca na každoročné vystúpenie šéfky Európskej …

Consent choices