klima, globalne oteplovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

COP 27: Európska komisia chce obmedziť globálne otepľovanie na 1,5°C

Európska komisia (EK) vyzve na 27. konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP27), ktorá sa začne tento víkend v egyptskom Šarm aš-Šajchu, všetky zúčastnené strany, aby podnikli neodkladné kroky k zníženiu emisií skleníkových plynov a aby rešpektovali záväzky, ktoré urobili v rámci Parížskej dohody i Glasgowského klimatického paktu. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Na samite svetových lídrov, ktorý od 7. do 8. novembra oficiálne odštartuje COP27, bude Komisiu zastupovať jej predsedníčka Ursula von der Leyen, v dňoch 14. – 18. novembra povedie vyjednávací tím EÚ výkonný podpredseda EK Frans Timmermans a na podujatiach v rámci klimatickej konferencie sa zúčastnia aj komisárka pre energetiku Kadri Simson, komisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.

Vyjednávací tím Komisie bude tlačiť na implementáciu existujúcich záväzkov, aby sa posunuli od ambicióznych vyjadrení ku konkrétnym skutkom.

V rámci Parížskej dohody z roku 2015 súhlasilo 194 krajín, že predložia takzvané Vnútroštátne stanovené príspevky, ktoré predstavujú ich individuálne ciele redukcie emisií. Tie by mali kolektívne prispieť k udržaniu priemerného globálneho oteplenia do konca storočia pod dvomi stupňami Celzia a čo najbližšie, ako to bude možné k 1,5°C. Správy medzivládneho panelu o zmene klímy z roku 2022 však varovali, že úroveň oteplenia by mohla dosiahnuť 1,5°C už v nasledujúcich dvoch desaťročiach a environmentálnej katastrofe už podľa nich pomôžu zabrániť len najdrastickejšie zníženia emisií.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ odsúhlasila kompromis z konferencie COP27 zachovať Parížsku dohodu a chrániť najohrozenejších

Európska komisia na konferencii COP27 OSN o zmene klímy, ktorá sa konala v egyptskom Šarm …

Consent choices