Europoslanec V. Bilčík na misii v Čiernej Hore. PHOTO: V. Bilčík

V. Bilčík vedie misiu v Čiernej Hore, ktorá čelí ústavnej a politickej kríze

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) dnes vystúpil v čiernohorskom parlamente. Bilčík vedie v Podgorici misiu EP, ktorej súčasťou sú aj stretnutia s prezidentom Milom Đukanovićom, premiérom Dritanom Abazovićom a predsedníčkou parlamentu Danijelou Đurovićovou. Vladimír Bilčík požiadal čiernohorských partnerov, aby v záujme európskej budúcnosti Čiernej Hory urýchlene hľadali riešenie bezprecedentnej ústavnej a politickej krízy, ktorej táto krajina aktuálne čelí.

Bilčíkova návšteva má vysoký politický význam v čase, keď čiernohorská vláda stratila dôveru a nie je jasné, kedy sa uskutočnia nové parlamentné voľby, pretože ústavný súd v Čiernej Hore je pre nedostatočný počet sudcov znefunkčnený. Počas prebiehajúceho politického patu prijal parlament zmeny v právomociach prezidenta, na ktoré je potrebná zmena ústavy, čiernohorskí poslanci však tak tento týždeň urobili len obyčajným zákonom prijatým jednoduchou parlamentnou väčšinou. V krajine, ktorá je na západnom Balkáne stále najďalej v prístupovom procese do EÚ, tak rastie napätie i neistota v súvislosti s ďalším politickým vývojom.

„V Európskej únii sme vážne znepokojení nedávnymi udalosťami v Čiernej Hore. Všetky zmeny ústavných právomocí musia prebiehať v súlade s platnými zákonmi, a to práve v čase politickej krízy. Fungujúci právny štát je kľúčovou podmienkou pre vstup Čiernej Hory do Európskej únie,“ povedal Bilčík, ktorý je od roku 2019 predsedom delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Čiernou Horou a dodal: „Najvyšším ústavným predstaviteľom Čiernej Hory som počas našich stretnutí komunikoval očakávania európskych inštitúcií, aby chýbajúci členovia znefunkčneného ústavného súdu boli vymenovaní do funkcií čo najskôr, a aby predstavitelia moci v krajine vyriešili politický pat v medziach zákona“.
Bilčík tiež vystúpil s prejavom v čiernohorskom parlamente k výsledkom občianskeho zhromaždenia, ktoré v Podgorici spoluorganizovali Európsky parlament a čiernohorský parlament. V prejave okrem iného zhodnotil prípravu Čiernej Hory na členstvo v EÚ. Čierna Hora, ktorá je členskou krajinou NATO a lídrom v prístupových rokovaniach do EÚ, ostatné dva roky nenapreduje na európskej ceste, ale stojí od parlamentných volieb v auguste 2020 na mieste. Europoslanec Bilčík kritizoval aj skutočnosť, že napriek 100% zhode čiernohorskej zahraničnej politiky s vonkajšou politikou EÚ, Čierna Hora stále pokračuje v predaji svojho občianstva, teda vydávaní tzv. zlatých pasov najmä ruským občanom a stala sa nedávno útočiskom pre mnohých Rusov, ktorí sem prišli po Putinovej invázii na Ukrajinu. Práve ruské tajné služby sa v roku 2016 pokúsili v Čiernej Hore o štátny prevrat, pričom dnes je politicky najvplyvnejšou stranou v čiernohorskom parlamente otvorene euroskeptický a proruský Demokratický front.
Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

O mam

Odporúčame pozrieť

Niekoľko štátov EÚ chce v polovici februára spustiť misiu v Červenom mori

Niekoľko členských štátov Európskej únie chce v polovici februára začať námornú misiu v Červenom mori, …

Consent choices