hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Novozvolený prezident Brazílie je dobrou správou pre celú planétu

hojsíkV Brazílii sa nachádza Amazonský prales, často označovaný ako pľúca našej planéty. Tie si donedávna privlastňoval predchádzajúci brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Počas jeho vlády sa miera deforestácie Amazónie zvýšila o 73 % v porovnaní s rokom 2018, teda rokom pred jeho nástupom do funkcie prezidenta. V tom istom čase sa zvýšila miera nelegálnej ťažby, pytliactva a zaberania domorodých území o 180 %. Devastácia Amazonského pralesu bola tiež spájaná s vážnym porušovaním práv jeho pôvodných obyvateľov.

V prvom verejnom vyhlásení sa novozvolený prezident, Luiz Inácio Lula da Silva, zaviazal, že zníži deforestáciu Amazonského pralesu na nulu a prevezme vedúcu úlohu v reakcii na klimatickú krízu. Tiež sľúbil, že bude brániť práva domorodých obyvateľov. To, že to nie sú iba prázdne sľuby dokazuje úspešné zníženie deforestácie o 67 % v jeho minulom funkčnom období prezidenta (2003 – 2010).

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Brazílske prezidentské voľby sú dôkazom dôležitosti volieb ako takých. Výsledky boli naozaj tesné. Ak by sa niekoľko voličov Lulu rozhodlo nevoliť vôbec, tak Amazonský prales by nám naďalej mizol priamo pred očami.

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices