Poľsko, znak. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Rakety dopadli na poľské územie, hlásia dve obete. Reaguje Heger aj Remišová

V poľskej dedine Przewodów pri ukrajinských hraniciach v utorok podľa poľských médií zomreli dvaja ľudia po zásahu projektilom. Podľa médií projektil dopadol popoludní na miesto, kde sušili obilie. Vysokopostavený predstaviteľ americkej spravodajskej služby podľa tlačovej agentúry The Associated Press povedal, že dvoch ľudí na poľskom území zabili ruské rakety. Hovorca poľskej vlády Piotr Müller túto informáciu hneď nepotvrdil, ale povedal, že poprední lídri krajiny sú na núdzovom zasadaní pre „krízovú situáciu“.

Slovenský predseda vlády Eduard Heger už kontaktoval poľského premiéra Mateusza Morawieckieho v súvislosti s dopadom ruských rakiet na územie Poľska. „So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom,“ napísal na sociálnej sieti Heger.

Reaguje aj vicepremiérka Veronika Remišová. „Útok ruských rakiet, či už náhodný, alebo zámerný, ktorý spôsobil smrť viacerých nevinných ľudí v Poľsku, je dôkazom toho, že v Rusku vládne šialený teroristický režim. Tento režim nerešpektuje žiadne pravidlá, ani dohody. Slovenskí politici, a nie je ich málo, ktorí presadzujú lokajský prístup k Rusku, ohrozujú mier a základné bezpečnostné záujmy ľudí na Slovensku. Jedinou šancou na udržanie mieru v našich krajinách je spoločná obrana a spoločný postup, ktorý dá Rusku jasne najavo, že ľudí v našich krajinách nebude ani zabíjať, ani ohrozovať svojimi zbraňami,“ uviedla Remišová.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices