Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ: Veľká Británia sa bude podieľať na projekte vojenskej mobility

Na základe žiadosti Spojeného kráľovstva o účasť v projekte Vojenská mobilita Stálej štrukturovanej spolupráce (PESCO) Rada Európskej únie v utorok schválila rozhodnutie potvrdzujúce, že účasť Veľkej Británie v projekte spĺňa všeobecné podmienky. Rada EÚ o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Rozhodnutie oprávňuje Holandsko ako koordinátora projektu na formálne pozvanie Británie, aby sa na projekte podieľala. Projekt Vojenská mobilita je politicko-strategickou platformou, ktorej cieľom je zjednodušenie a štandardizácia procedúr pre cezhraničnú vojenskú prepravu. Projekt umožňuje rýchly pohyb vojenského personálu a techniky po Európskej únii cestnou, železničnou, vodnou a leteckou dopravou. V roku 2021 sa do projektu zapojili USA, Nórsko a Kanada.

„Ruská vojna proti Ukrajine ešte viac demonštruje, že schopnosť rýchleho pohybu vojakov a vojenskej techniky po Európe a mimo nej je pre našu bezpečnosť nevyhnutná,“ uviedol vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zbrane

EK: Na projekty vojenskej mobility pôjde 807 miliónov eur, aj pre Slovensko

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že bude financovať 38 dodatočných projektov vojenskej mobility na …

Consent choices