zdroj: FB Ozbrojené Sily SR

EK: COVID-19 v niektorých sektoroch a počas pandémie ako choroba z povolania

Európska komisia (EK) prijala upravené Odporúčanie o chorobách z povolania. V ňom členským štátom odporúča, aby COVID-19 uznali ako chorobu z povolania v prípade, že sa ním nakazia pracovníci v oblasti prevencie ochorení, v zdravotnej a sociálnej starostlivosti, domácej asistencii alebo počas pandémie aj v ďalších sektoroch, kde prepukne epidémia a potvrdí sa riziko infekcie. EK o tom informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

Komisia tiež zdôrazňuje dôležitosť podpory pracovníkov infikovaných COVID-19 a rodín, ktoré stratili svojich členov v dôsledku vystavenia ochoreniu v práci. Cieľom je posilniť ochranu pracovníkov a podporiť konzistentný prístup naprieč Európskou úniou (EÚ). Rozhodnutie, či budú toto odporúčanie nasledovať a zadefinujú ho v zákone, je na jednotlivých členských štátoch.

Odporúčanie Komisie nasleduje po trojstrannej dohode, ktorú v máji 2022 dosiahli členské štáty, pracovníci a zamestnávatelia v rámci Poradného výboru pre zdravie a bezpečnosť pri práci (ACSH) v súvislosti s potrebou uznať COVID-19 ako chorobu z povolania.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices