google
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Google musí odstrániť nesprávne informácie, ak ho o to požiadajú, rozhodol Súdny dvor EÚ

Spoločnosť Google musí vymazať výsledky vyhľadávania o ľuďoch v Európe, ak dokážu, že informácie sú zjavne nesprávne. Rozhodol tak Súdny dvor Európskej únie (EÚ).

Na základe princípu známeho ako právo na zabudnutie, majú ľudia v Európe právo požiadať Google a ďalšie vyhľadávače o odstránenie odkazov na neaktuálne alebo trápne informácie o nich, dokonca ak sú aj pravdivé.

Prísne pravidlá ochrany údajov v Európskej únii dávajú ľuďom právo kontrolovať, čo sa zobrazí pri vyhľadávaní ich mena online, no nariadenia často stavajú obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov proti právu verejnosti na informácie, pripomína agentúra AP.

Štvrtkové rozhodnutie súdu sa týka dvoch manažérov v skupine investičných spoločností, ktorí požiadali Google, aby odstránil výsledky vyhľadávania na základe ich mien, ktoré odkazovali na články kritizujúce investičný model skupiny. Články podľa nich obsahovali nepravdivé tvrdenia. Google odmietol vyhovieť ich žiadosti, pretože nevedel či sú dané články pravdivé alebo nie. Súdny dvor preto prízvukoval, že ak niekto predloží relevantné a dostatočné dôkazy preukazujúce „zjavnú nepresnosť“ informácie, vyhľadávač musí žiadosti vyhovieť.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Google rozhodnutie súdu privítal. „Od roku 2014 sme tvrdo pracovali na implementácii práva byť zabudnutý v Európe a na dosiahnutí rozumnej rovnováhy medzi právami ľudí na prístup k informáciám a súkromím,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Ako dodala, „dotknuté odkazy a miniatúry už nie sú dostupné prostredníctvom vyhľadávania na webe a vyhľadávania obrázkov; sporný obsah je už dlho offline“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

google

Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ

Spoločnosť Google sa zaviazala vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladila svoje …

Consent choices